Moeders schrijven zwangere muloleerlingen af

Op verzoek van de moeders zijn twee zwangere leerlingen van Mulo 2 in Nickerie afgeschreven. Hoewel de directrice van voornoemde school, Carlien Wongsodimedjo, zich op het standpunt stelde dat geen enkele leerling onthouden moet worden van onderwijs, hadden de moeders graag dat hun dochters in hun zwangere periode niet in de schoolbanken zitten. De dames zijn 14 om 16 jaar oud en zaten respectievelijk in de eerste en de tweede klas.
‘Op verzoek van de moeders mogen de meisjes niet meer naar school’, legde de directrice voor aan Dagblad Suriname. Ze benadrukt dat dit besluit is goedgekeurd door ‘hoger hand’, de VOJ-inspectie. ‘En wij hebben onze medewerking verleend. In overleg met de inspectie is besloten om de meisjes af te schrijven.’ De moeders stelden als argument dat het voor de zwangere meisjes alleen risicofactoren met zich zou meebrengen om plaats te nemen in de schoolbanken tijdens hun zwangerschap. Na de bevalling kunnen zij eventueel weer ingeschreven worden op de school in overleg met de inspectie.
Het is de eerste maal dat de directrice van de school geconfronteerd wordt met zwangere leerlingen op de school. Volgens het schoolreglement mag geen enkele leerling onthouden worden van onderwijs, gaf de directrice ook desgevraagd mee aan Dagblad Suriname. Ook legde zij er de nadruk op dat het beslist geen nieuw fenomeen is dat een leerling van een muloschool gedurende haar schoolperiode zwanger is geraakt. De voj-inspectie was niet bereikbaar voor commentaar.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!