Leerlingen van basisscholen in Nickerie ondergaan gezondheidstest

De Soroptimist International Club Paramaribo heeft van maandag tot en met woensdag een gezondheidstest gedaan onder de leerlingen van de 5de en de 6de klas van 25 glo-scholen in Nickerie. Het is een landelijk project en er is een aanvang gemaakt in Nickerie. Volgens Patricia Tjin-a-Tsoi, president van deze club, is er voor de leerlingen van de 5de en 6de klas gekozen, omdat het onderzoek een traumatische ervaring voor jongere kinderen zou zijn. Volgens Tjin-a-Tsoi is er vorig jaar een pilot gedraaid in Paramaribo. Bij deze gezondheidstest worden de leerlingen onderzocht op obesitas en diabetes mellitus.
Allereerst wordt het glucosegehalte van de leerlingen bepaald. Vervolgens wordt door het BOG het gewicht, de lengte en de buikomvang gemeten. Verder wordt het BMI berekend, die een indicatie geeft over het gewicht. Er wordt dan nagegaan of zo een leerling in een risicogroep valt. De risicogroep heeft een verwijsbrief meegekregen voor de huisarts. Deze moet dan opnieuw door de huisarts geprikt worden. De huisarts zal dan verder bepalen hoe zo een kind verder behandeld wordt. Diabetes type 1 komt voor bij kinderen. Eén van de risicofactoren is overgewicht en daarom wordt volgens Tjin-a-Tsoi deze test gedaan onder de kinderen.
Tjin-a-Tsoi geeft aan dat dit onderzoek veel aspecten heeft, waaronder het gezondheidsaspect, bewustwording van de kinderen en beweging. Daarnaast is er een samenwerking aangegaan met de Stichting Letitia Vriesde. Deze zal in het natraject sportstructuren opzetten. Naast dit onderzoek moesten de leerlingen een enquête invullen, waarin zij vragen moesten beantwoorden over hun leefstijl. Na deze test zullen de cijfers verzameld en gepresenteerd worden aan de gemeenschap. Vervolgens zal er gewerkt worden aan eventuele preventie. Tjin-a-Tsoi verwacht dat ouders ook een stukje bewust worden over de leefstijl van hun kinderen. Vandaar dat het doel van dit project is om over pakweg een decennia een gezondere bevolking te hebben in het land. In Nickerie is het project succesvol verlopen. Donderdag worden de scholen in Coronie aangedaan.

error: Kopiëren mag niet!