KPS: Geldezel werkt zichzelf in de nesten

Een 25-jarige vrouw is dinsdag door de afdeling Fraude aangehouden voor onder andere oplichting en verduistering. Verleden week werd de afdeling Fraude van de politie door een bankinstelling op de hoogte gebracht van het feit dat een rekeninghouder van hun slachtoffer was geworden van “phishing” en dat het geld op de bankrekening van iemand anders (een “money mule” of geldezel) was gestort. Na onderzoek kwam de 25-jarige vrouw in beeld en werd zij aangehouden. De vrouw verklaarde aan de politie dat zij gebeld is door iemand uit het buitenland dat er USD 2.500 op haar bankrekening was gestort. Dat zij het geld moest lichten van haar rekening en via een geldovermaking op een bankrekening in het buitenland moest laten storten. Voor haar medewerking mocht zij 10% van het op haar rekening gestorte bedrag behouden, zijnde US 250. De mevrouw lichtte de USD 2.500 en heeft dit voor zichzelf gehouden. Ook zou zij de US 2.500 terug willen geven aan de benadeelde. Na afstemming met het openbaar ministerie is deze vrouw na verhoor en teruggave van het geld heengezonden.
“Phishing” is een vorm van internetoplichting waarbij bankrekeninghouders naar een valse bankwebsite worden gelokt met een verzonnen verhaal, bijvoorbeeld dat er iets aan de hand is met hun bankrekening. De bank moet dan zogenaamd een controle plegen en daarvoor bijvoorbeeld de inlognaam of het wachtwoord van zo’n bankrekeninghouder nodig hebben. Als de rekeninghouder in de val trapt, komen de criminelen aan belangrijke gegevens van zo iemand om diens bankrekening te kunnen plunderen. Daarna wordt het onrechtmatig verkregen geld gestort op de bankrekening van iemand anders, een zogenaamde “money mule” of “geldezel”. Deze “geldezel” moet dat geld dan overmaken naar een rekening in het buitenland. Als beloning mag de “geldezel”een percentage van het geld houden.
Wegversmalling Saramaccastraat
In verband met noodzakelijke werkzaamheden die zullen worden verricht door de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) op zondag 13 april 2014 vanaf 06.00 uur ’s morgens tot 20.00 uur ’s avonds aan de Saramaccastraat, zal er sprake zijn van een wegversmalling. Op de weggebruikers wordt het beroep gedaan met het bovenstaande rekening te houden en de aanwijzingen van de politie ter plekke stipt op te volgen.

error: Kopiëren mag niet!