Aannemers voelen zich gedupeerd door OW

Afgelopen maand werd er een aanbesteding gehouden voor aannemers in de vuilophaal. Robert White en Dave van Aerde, respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van de Bond van Vuilophalers, zijn teleurgesteld in de werkwijze die is gehanteerd bij de gunning. Volgens White is er niet eens sprake van een gunning. ‘We moesten een verklaring tekenen waarin staat in hoeveel wijken wij het vuil moeten ophalen. Bij een gunning staat er duidelijk dat je in aanmerking komt voor de gunning’, legt White uit. ‘Deze werkwijze is niet gangbaar en ook niet transparant’, laat White weten. De voorzitter heeft mondeling al laten weten aan de waarnemend directeur van Vuilophaal niet content te zijn met de werkwijze van het ministerie.
Bij de aanbesteding mochten de aannemers zich voor maximaal negen wijken inschrijven. De raming was SRD 667,50. In totaal hebben 36 aannemers zich ingeschreven. Van Aerde heeft zich ingeschreven voor SRD 651 en White voor SRD 660,87.
Volgens Van Aerde is er niet volgens het bestek gewerkt. In het bestek zou zijn aangegeven dat de laagste bieder in aanmerking zou komen voor de gunning. Op die manier zou het ministerie kosten besparen. Wat White en Van Aerde verbaasde, was dat de hoogste bieders de meeste wijken gegund kregen. ‘Ik neem aan dat de mensen die dicht bij de raming zitten meer wijken zullen krijgen’, zegt White. White heeft twee wijken gehad en collega Van Aerde één wijk. De hoogste bieder met een bedrag van SRD 771 heeft 4 wijken gegund gekregen.
‘De aannemers die uit de bond zijn gestapt uit vrees voor rancune, lagen SRD 100 hoger dan de raming en hebben ook 4 wijken gegund gekregen’, zegt Van Aerde. ‘Of dit temaken heeft met onze acties kan ik niet bewijzen, maar het is moeilijk voor mij om te denken dat het niet bewust is. Dit punt had de bond ook bij de rechter aangehaald’, zegt Van Aerde.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!