Reparation Day in de Palmentuin

Reparation Day in de PalmentuinDe Nationale Reparatie Commissie Suriname hield afgelopen zondag de Reparation Day. In de Palmentuin waren er diverse activiteiten en werd er een conferentie gehouden met sprekers uit de Inheemse, Marron en Rastafari gemeenschap. Het onderwerp was ‘het repareren van de geleden schade’.
Geleden schade
Het gaat daarbij om schade ontstaan door het slavernijverleden, met als uitgangspunt het onlangs ingenomen standpunt van de Caricom-landen, waarbij er onder andere excuses worden geëist van de vroegere kolonisatoren. Voor ons land gaat het om een paar. ‘Naast Nederland hadden wij hier Engeland, Duitsland, Frankrijk en heel kort Zweden’, aldus Stanley Liauw-Angie, ondervoorzitter van de Nationale Reparatie Commissie. ‘Zweden heeft al laten weten bereid te zijn tot het aanbieden van excuses, dus dat is er vast een!’
Herstelbetalingen
Ondanks dat er aangegeven wordt dat het niet per definitie gaat om herstelbetalingen, komt dat toch regelmatig ter sprake. Volgens Armand Zunder is het wel lastig om te gaan bepalen wie daar recht op heeft. ‘Daarom zullen we het geld voor collectieve doelen gebruiken, als het komt.’ De NRCS-voorzitter gaf verder de zekerheid dat ervoor gezorgd zal worden dat het geld op de juiste plaatsen terechtkomt.
Slecht bezocht
De Reparation Day 2014 was slecht bezocht. Het publiek bij de conferentie bestond voornamelijk uit de media, de sprekers, enkele verdwaalde toeristen en een dronkenlap naast de tent, duidelijk nog niet thuis geweest na het uitgaan, die met zijn biertje in de hand heen en weer stond te wiebelen. Bij veel mensen was het ook niet bekend dat er een activiteit was in de Palmentuin. Naast de conferentie waren er ook diverse stands met handycrafts en etenswaren.
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!