Governor Hoefdraad: “Samenwerking IDB en Suriname zal succesvol blijven”

Governor HoefdraadGillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, stelde tijdens de jaarvergadering van de Board of Governors van de Inter-American Development Bank welke gehouden wordt te Costa do Sauípe in Bahia (Brazilië), dat de samenwerking tussen Suriname en de IDB succesvol zal blijven. Hoefdraad woont deze vergadering bij. Tijdens deze vergaderingen heeft de governor een aantal Surinaamse economische ontwikkelingen gepresenteerd. Ook de investeringen op grote schaal en inspanningen om risico’s en kwetsbaarheden in Suriname te verminderen, werden gepresenteerd.
De investeringen in de olie- en mijnbouwsector zijn één van de belangrijke motoren van de groei in Suriname. De governor gaf aan dat het verwacht is dat het Amerikaans mijnbouwbedrijf Newmont binnenkort aanvang zal maken met de bouw van een US$1.1 miljard goudmijn. Vooruitblikkend verwacht de regering dat het Cadanese Iamgold zijn bestaande goudwinning activiteiten zal verruimen en Alcoa de bestaande bauxietactiviteiten zal verhogen.
‘Wealth fund’ op komst
Suriname is één van de meest kwetsbare landen op het gebied van de risico’s van schokken die uitgaan van prijsschommelingen, stelt de governor in zijn verklaring. In 2012-13 werd ons land sterk beïnvloed door de daling van de wereldmarktprijs van goud, Suriname ’s belangrijkste exportproduct. Om de kwetsbaarheid voor dergelijke schokken te verminderen, wordt van het jaar nog de invoer van een onafhankelijk ‘wealth fund’ verwacht. Één van de doelstellingen van het fonds is om de begroting te beschermen tegen de sterke schommelingen in de internationale grondstoffenprijzen en daardoor te zorgen voor de broodnodige voorspelbaarheid en stabiliteit in de overheidsfinanciën. Via dit mechanisme zal een onafhankelijke ‘wealth fund’ ook het land beschermen tegen de herhaaldelijke negatieve economische effecten die Suriname in het verleden hebben geteisterd. Het wetsontwerp van dit fonds is uitvoerig besproken in De Nationale Assemblee van Suriname en de goedkeuring is in de komende maanden verwachtbaar.
De governor geeft aan dat er bij de Centrale Bank van Suriname ingrijpende hervormingen plaatsvinden. Deze omvatten de oprichting van een schatkistpapier veilingssysteem en hervorming van het betalingsverkeer in de bancaire sector, het opknappen van het wettelijk kader en verbeteringen van de financiële sector. Ook vinden er voorbereiden plaatst van wetgeving voor de sectoren ‘verzekering’ en ‘pensioen’. De governor geeft ook aan dat de samenwerking met de IDB de afgelopen jaren drastisch is veranderd. Kredietleningen van de IDB worden verdrievoudigd en nieuwe projecten worden op gang gebracht. Gebieden waar er steun en samenwerking wordt aangeboden, zijn landbouw, onderwijs, de energiesector, alsmede ontwikkeling van de financiële sector, de publieke investeringen, sociale bescherming en transport. De Suriname IDB-portfolio is nu één van de best presterende landportfolio’s. ‘Als regering blijven wij ons best doen om deze samenwerking een succes te maken en zijn dankbaar voor de voortdurende en proactieve ondersteuning van de IDB’, aldus Hoefdraad.

error: Kopiëren mag niet!