Eerste bloedmarathon Rode Kruis succesvol

Eerste bloedmarathon succesvolEr is een constante vraag naar bloed en bloedproducten en om daaraan te kunnen voldoen, organiseerde het Surinaamse Rode Kruis van maandag 24 maart tot en met zaterdag 28 maart voor het eerst een bloedmarathon. ‘We zijn blij met de opkomst, voor ons gevoel heeft men massaal gehoor gegeven aan de oproep’, aldus Angela van der Kooye, communicatie manager van Stichting De Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis.
Uitvoerig getest
Gemiddeld zijn er 25 bloedafgiften per dag. ‘Dat waren er tijdens de marathon wel 40’, aldus Van der Kooy. Na een kleine rekensom blijkt dus dat er zo een 90 extra donaties zijn gedaan door mensen. ‘Dat lijkt niet zo veel, maar voor ons is dat massaal.’ Bij het woord marathon moet men gelijk denken aan veel mensen en drukte. Van der Kooy legt uit dat het niet automatisch betekent dat er onzorgvuldig omgegaan wordt met het gedoneerde bloed. ‘Exact weet ik het niet, maar alvorens iets gedaan wordt met het bloed, wordt het eerst uitvoerig getest op verschillende ziektes, waaronder hiv en hepatitis. Er zijn in totaal zeven verschillende tests. Pas daarna worden er verschillende producten van gemaakt, zoals plasma.’
Structurele oplossing
Om aan de constante vraag naar donorbloed te kunnen voldoen, zullen er meerdere activiteiten worden georganiseerd. Ook zal er een tweede bloedmarathon komen en zal de Nationale Bloedbank de toegankelijkheid voor het publiek structureel verruimen. Naast dinsdag en woensdag zal men er nu ook op de maandag terecht kunnen van 7.00 uur in de ochtend tot 19.30 uur. Het doneren van bloed gebeurt vrijwillig, donors krijgen hier geen geld voor.
Agenda vrijhouden
Omdat het op 8 mei Wereld Rode Kruisdag is, zal de tweede bloedmarathon rond die datum worden ingepland. Vanuit het Rode Kruis wordt nu al gevraagd of de bloeddonoren een plekje in de agenda vrij willen houden om tussen 5 en 10 mei deel te nemen aan de activiteiten en/of aan de tweede bloedmarathon.
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!