Zorgwekkende hoeveelheid legale wapens in illegale sfeer

De laatste tijd is het vaker voorgekomen dat officieel geregistreerde wapens van ambtenaren of burgers vanwege diefstal of om andere reden zoek zijn geraakt. Soms is het zelfs een wapen van iemand die bij de gewapende machten werkt. In de meeste gevallen wordt het wapen niet meer teruggevonden en komt het dus in de illegale sfeer terecht. Het publiek vreest dat deze wapens tegen hem gebruikt kunnen worden bij berovingen en overvallen of mogelijkerwijs al gebruikt is.
Zo deed de majoor van politie, Wilfred N., begin dit jaar aangifte dat zijn dienstwapen zoek was geraakt. Hij heeft hiervan aangifte gedaan bij politie Houttuin. Het wapen is tot op heden niet teruggevonden.
In een ander geval raakte de onderinspecteur van politie (P.) in de maand februari zijn zwarte handtas kwijt, waarin hij zijn dienstwapen had bewaard. Volgens de onderinspecteur was hij nauwelijks drie minuten in een winkel. Toen hij terugkwam, was de tas er niet. Hij deed aangifte op politiepost Livorno. Bij navraag blijkt dat ook deze politieman zijn buitgemaakt vuistvuurwapen niet teruggevonden heeft.
Brigadier van politie M., die te werk gesteld is op Zanderij, werd recent aan de Martin Luther Kingweg overvallen door twee criminelen. Uit verkregen informatie bleek dat de daders bezig waren de wagen van de politieman in te breken. Tijdens de daad arriveerde de brigadier bij zijn voertuig. Een crimineel viel de wetsdienaar van achteren aan, maakte daarbij zijn dienstwapen buit en hield hem daarmee onder schot. Onder bedreiging werden zijn mobiele telefoon en geld hem afhandig gemaakt. Na de snode daad verlieten de rovers de plaats. De politie van Houttuin heeft de aangifte van dit geval opgenomen. Er zijn nog meer gevallen waarbij leden van de CIVD, BBS en andere wapendragers, hun dienstwapen op de één of andere wijze hebben verloren.
Alwin G. die in februari kwam te overlijden na een aanrijding, rende achter Glenn I. aan met een wapen in zijn hand. Na de aanrijding nam een omstander dit wapen mee en het is nog steeds zoek. Laatstelijk nog werd bij een aanrijding te Paranam, waarbij de inzittenden zwaar gewond raakten, het dienstwapen van een inzittende meegenomen. Niet vergeten moet worden het geval van zelfmoord van Grace F. waarbij het wapen waarmee dit feit werd gepleegd, nimmer is gevonden.
Al met al is dit een bijzonder zorgwekkende ontwikkeling. De criminaliteit neemt steeds toe en criminelen hebben op deze manier steeds meer de beschikking over vuurwapens. Houders van vuurwapens moeten weten dat zij bijzonder zorgvuldig moeten omgaan hiermee. Wie niet in staat is deze verantwoordelijkheid te dragen, moet zeker niet in aanmerking komen voor een vervangend wapen na verlies van het eerste.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!