Staatsolie zoekt ruim een miljard dollar voor haar investeringsprogramma

Persbericht Staatsolie jaarvergadering boekjaar 2013 4Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft grootse plannen voor de toekomst. In de periode 2014-2018 zal in totaal US$ 1,845 miljard worden geïnvesteerd in onder andere productie, exploratie, het afronden van de nieuwe raffinaderij en het suikerriet-ethanolproject. Van het totaalbedrag zal meer dan de helft uit eigen middelen worden gefinancierd en de rest met een tweede lening op de internationale kapitaalmarkt en een lokale obligatie-emissie. Staatsolie heeft een lening van US$ 275 miljoen gesloten voor het plegen van investeringen in de periode 2014-2018. De leningsovereenkomst is gisteren getekend met een consortium van internationale en regionale banken bestaande uit Credit Suisse AG (Cayman Islands Branch), First Caribbean International Bank N.V. (Curaçao), First Caribbean International Bank Limited (Cayman Islands) en ING Bank N.V. Het is de tweede keer dat Staatsolie een megalening sluit op de internationale kapitaalmarkt. De lening heeft een looptijd van vijf jaren. In september 2010 werd al een lening van US$ 235 miljoen gesloten, waarvan US$ 10 miljoen een doorlopende kredietfaciliteit betrof. Deze lening is aangegaan met een consortium van banken waarvan Credit Suisse AG, Cayman Islands Branch en ING Bank N.V. de arrangeurs waren. Uit de tweede lening van US$ 275 miljoen, is US$ 25 miljoen als doorlopende kredietfaciliteit bestemd. Verder bestaat de mogelijkheid om de lening binnen twee jaren na ondertekening van de overeenkomst, te verhogen tot maximaal US$ 475 miljoen. De hoogte van de verruiming is gedeeltelijk afhankelijk van de resultaten uit de tweede emissie van Staatsolie obligaties die voor later dit jaar staat gepland.
Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. had gisteren haar jaarlijkse Algemene Aandeelhouders Vergadering. Het bedrijf heeft goed geboerd met in 2013 een totale omzet van US$ 1,023 miljard. Aan dividend en inkomstenbelasting is US$ 352 miljoen overgemaakt naar de staatskas. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) heeft op 28 maart 2014 de jaarrekening 2013 ook goedgekeurd.

error: Kopiëren mag niet!