Accountability seminar van IICA geeft overzicht

SAMSUNGDe directeur van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Gerrit Breinburg, opende het accountability seminar, dat gehouden werd door het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA), met de woorden ‘lessen zijn geleerd die de energie geven om het beter te doen’. Het IICA is een agentschap voor de promotie van landbouw en landelijke gebieden, waarbij de focus ligt om landbouw in de Amerika’s concurrerend en duurzaam te maken. De organisatie reageert op de mandaten, die door verschillende instituten zijn geformuleerd, waaronder de millennium doelen, Organization of American States (OAS), Caricom, overheidsinstanties en ministeries in de Amerika’s. Gezien de uitdagingen die de landbouw biedt, stelt het IICA voor om de sector de nationale en individuele inkomsten te verbeteren en om voedselvoorzieningen te reguleren.
Abimbola Abiola legt uit dat het IICA dit in Suriname wil realiseren door verschillende thema’s, die onder meer draaien om landbouw en landelijk welzijn, innovatie voor een betere productiviteit, gezondheid en voedselveiligheid. In het kader van deze thema’s zijn verschillende projecten ondersteund. Zo werd het Suriname Agriculture Forum for Youth (Surafy) ondersteund in de activiteiten om de jeugd te betrekken. Trainingen werden verzorgd en het netwerk van IICA werd ingezet om verschillende jeugdfora van het IICA met elkaar te verbinden. Daarnaast steunt het IICA het Nationaal Netwerk voor Vrouwelijke Plattelandse en Binnenlandse Ondernemers in Suriname (Sunrop). Het is een nationaal netwerk voor vrouwelijke plattelandse en binnenlandse ondernemers. Verder heeft het IICA het project gesteund van Equal Chances, waarbij dorpen in het binnenland betrokken worden bij de toeristische sector. Naast lokale projecten heeft het IICA ook ondersteuning gegeven aan het ministerie van LVV. Steun is gegeven aan het project om de Carambole fruitvlieg te bestrijden, is er geïnvesteerd om productiesystemen op te zetten en trainingen gegeven om bosbeheer beter uit te voeren.
De toekomstige plannen voor 2014 zijn ook gepresenteerd, waarbij de aandacht uitgaat naar promotie en ondersteuning op het gebied van techniek en innovatiesystemen. Daarnaast wil het IICA agribusiness verder ontwikkelen door ondernemerschap te vergroten. Dit wil men bereiken door bestaande projecten uit te bouwen. Het verbeteren van de levensstandaard van landelijke gemeenschappen staat op de lijst van projecten die het komende jaar uitgevoerd gaan worden. Ondersteuning wordt verzorgd om de agribusiness van Suriname in de wereld concurrerend te maken en een positie te geven. Daarnaast wil het IICA gaan samenwerken met LVV om biogas en probiotica installaties op te zetten.

error: Kopiëren mag niet!