Surmac sponsort nieuwe training Natin

Surmac sponsort faciliteiten NatinEr is een tekort aan afgestudeerden die startklaar zijn voor de arbeidsmarkt. En op het Natin hebben ze een begin gemaakt met het inlopen van dat tekort. Vandaag was namelijk de launch van de nieuwe training Heavy Equipment Management. Het is een voorbode van de nieuwe manier waarop het Natin zijn leerlingen wil onderwijzen.
Competentiegericht onderwijs
“We willen ons gaan richten op competentiegericht onderwijs”, aldus Cynthia Grunberg-Wijngaarde, directrice van het Natin. “Deze training is voor mensen die bijvoorbeeld de opleiding Werktuigbouwkunde hebben afgerond. Het zal een jaar duren en is opgesplitst in vier modules van drie tot vier avonden in de week.” Er hangt ook een prijskaartje aan de training en daarom heeft het Natin in eerste instantie ook bedrijven aangeschreven om eventueel personeel naar de opleiding te sturen. “Het kost 1500 USD voor het jaar, inclusief materiaal. We zijn ook aan het kijken naar mogelijkheden voor mensen die dat bedrag niet in een keer kunnen ophoesten.”
‘Filippijnen laten halen is duur’
Het is de bedoeling dat de eerste lichting op 1 april zal starten. “We willen starten met 20 personen. Op het moment zitten we op 10.” Dat er goede vooruitzichten zijn op werk, voor hen die dat nog niet hebben, is een ding wat zeker is, volgens Grunberg. “Surmac laat bijvoorbeeld steeds mensen halen uit de Filippijnen. Dat is duur. Daarom zijn zij ook bereid geweest ons te helpen met het opstarten van deze training. Ze hebben dus de praktijkruimte geschonken en dat was hard nodig.”
Begeleiding in het bedrijfsleven
Zoals eerder gezegd wil het Natin overstappen op competentiegericht onderwijs. Daarvoor wil het de samenwerking met bedrijven aangaan waar leerlingen het praktijkgedeelte van de opleiding kunnen leren zodat ze startklaar de arbeidsmarkt opgaan en niet alleen beschikken over theoretische kennis. Daarnaast zullen er ook trainingen worden aangeboden aan mensen uit het bedrijfsleven om die leerlingen in de praktijk te begeleiden. “De leerlingen zullen namelijk daar hun assessments moeten doen, niet bij ons. En aangezien er ook vanuit het bedrijfsleven vaak geklaagd wordt over het gebrek aan praktijkkennis bij schoolverlaters, gaan we er vanuit dat zij bereid zullen zijn mee te werken!”
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!