‘Een teveel van het 21ste chromosoom’

Elk jaar is het op 21 maart Wereld Downsyndroomdag. Om dat te vieren, was er afgelopen zondag een activiteitendag speciaal voor de ouders, broers, zussen en natuurlijk de kinderen zelf met het Downsyndroom. ‘Het is leuk voor kinderen met het Downsyndroom om elkaar te ontmoeten, maar ook vooral voor de familie. Vandaag waren er diverse activiteiten voor de kinderen om te doen, zoals hoelahoepen, ring werpen en grabbelen in de grabbelton’, aldus Marian van Kats van het MOB.
21e chromosoom
‘Het Downsyndroom is een aangeboren afwijking, die wordt veroorzaakt door een verkeerde celdeling. Van het 21e chromosoom hebben ‘normale’ mensen er 2, mensen met het Downsyndroom hebben daar 3 van. Vandaar ook dat het op de 21ste van de 3de maand, maart dus, altijd Wereld Downsyndroom dag is’, legt Van Kats uit. Het gehele jaar door worden er thema-avonden of middagen georganiseerd, waar er diverse onderwerpen aan bod komen.
Seksualiteit
‘We bespreken dan bijvoorbeeld ook seksualiteit. Ook daar krijgen ouders van kinderen met het Downsyndroom mee te maken. Die gevoelens ontwikkelen zich ook bij hen namelijk.’ Volgens Van Kats wordt er wel eerst stilgestaan bij wat seksualiteit precies inhoudt. ‘Wij volwassenen denken bij seksualiteit meteen aan de daad, maar het is ook knuffelen met elkaar of op andere manieren samenzijn. Dat verduidelijken we wel. Als we merken dat er echt behoefte is aan meer lichamelijk contact, dan leggen we dat uit en geven we ook informatie over voorbehoedsmiddelen.’
Volwassenen
Volgens Van Kats zijn er nog te weinig voorzieningen voor volwassenen met het Downsyndroom. ‘Er is iets van een dagbesteding, maar er zou bijvoorbeeld iets meer kunnen worden gedaan door ze aan het werk te zetten. Mensen met het Downsyndroom hebben in eerste instantie extra begeleiding nodig, maar zullen daarna een taak naar behoren en met volle aandacht uitvoeren, terwijl ‘normale’ volwassenen hun tijd iets meer zullen verdoen met ‘tori praten’.’
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!