Slavernijmonument niet van de baan

Het slavernijmonument komt er zeker nog, zegt Winston Wirth, initiatiefnemer van Green Hearts Foundation. Op de vraag hoe de financiën bij elkaar zullen worden gebracht om het monument te bekostigen, zei Wirth zich niet alleen te zullen beperken tot Suriname. De gemeenschap krijgt volgende maand een overzicht, belooft Wirth.
Wirth had eerder als voorstel dat er van elke ambtenaar SRD 200 werd afgetrokken van het salaris. In verband hiermee had hij zelfs al een verzoek gestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken. Suriname heeft een ambtenarenbestand van 35.000. Dat zou dus een bedrag opleveren van SRD 700.000. Het is de bedoeling dat het monument op 1 juli wordt onthuld.
Vanuit de gemeenschap werd er heel veel kritiek geleverd op het voorstel van Wirth. Zo zou Wirth geen rekening hebben gehouden dat het slavernijmonument voornamelijk is voor de Marron en Creoolse bevolkingsgroep. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken verleende geen medewerking. ‘De foundation gaat nu globaal’, wenste Wirth alleen te zeggen. De maker van het monument wordt Erwin de Vries.
Consuela Raalte

error: Kopiëren mag niet!