CLO wil met Centrale Bank praten over woningbouw

De Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) geeft in een brief naar de Centrale Bank van Suriname aan dat het woningbouwproject op het goede spoor zit, maar dat er nog steeds problemen zijn die moeten worden opgelost. Ze vraagt dan ook om een gesprek met de bank, zodat duidelijke afspraken op papier kunnen worden gezet. De CLO verklaart in de brief dat het woningbouwproject veel positieve zaken met zich heeft meegebracht, zoals het feit dat een groot aantal burgers heeft kunnen deelnemen aan het Lisp (Low Income Shelter Program) en de 5% – en 7% – regeling. Maar er zijn nog veel mensen voor wie bepaalde drempels moeilijk te overschrijden zijn. Daarom wil de CLO graag met alternatieven komen en deze dan grondig bespreken met de Centrale Bank.
De regering van Suriname heeft bij het begin van de zittingstermijn van president Bouterse bekend gemaakt, dat ze gedurende de periode 2010-2015 een hele reeks woningen zou bouwen over het gehele grondgebied. Zo is er bijvoorbeeld in augustus 2013 het woningbouwproject et Hanna’s Lust opgestart. Dit project loopt ondertussen gestaag, terwijl andere geïdentificeerde projecten bouwklaar worden gemaakt. Er zijn heel wat verschillende problemen geweest met de woningbouwprojecten, zoals de lange duur ervan en de hoge kosten.
De Werkgroep Herstructurering Huisvestingssector (HHS) en het Managementteam Huisvesting verklaart dat de overheid eerst een herstructureringsplan moet presenteren vooraleer de bouwwerken vlot kunnen verlopen. Daarna zal de overheid een andere rol moeten vervullen. ‘De overheid moet dan niet meer zelf woningen bouwen en toewijzen, maar de sector richting geven via wetgeving en transparante mechanismen. De controle en monitoring zullen door een bij wet in te stellen huisvestingsautoriteit worden uitgevoerd. ‘Op die manier kan in de behoeften van vooral de lagere en middeninkomensgroepen worden voorzien en de ontwikkeling van gezonde en veilige woonbuurten worden bevorderd’, legt voorzitter van HHS, Etienne Boerenveen, uit.
Sara Van Obbergen

error: Kopiëren mag niet!