Asis Gajadien: ‘Kwestie Krim en betwist Tigri-gebied in zelfde schuitje’

‘Hoe zou deze regering Bouterse-Ameerali reageren wanneer de Guyanezen een referendum gaan houden met een aantal mensen over het betwiste Tigri-gebied, dat in feite Suriname toebehoort? Indien de Guyanezen aangeven dat zij zich verbonden voelen met het Tigri-gebied en hun standpunt wordt ondersteund door de wereldgemeenschap, zou de Surinaamse regering het dan accepteren dat Tigri tot Guyanees grondgebied gaat behoren? Dat is nou de vraag’, zegt het VHP-assembleelid Asis Gajadien in gesprek met Dagblad Suriname betreffende het referendum dat op de Krim is gehouden door de Russische regering. Het feit dat de Surinaamse regering het referendum respecteert, bevreemdt de politicus ten zeerste.
‘Suriname als deel van de internationale gemeenschap mocht het nimmer goedkeuren dat een stuk grondgebied door een andere mogendheid wordt geannexeerd.’ Gajadien benadrukt dat internationale dialoog hoog in het vaandel gedragen moet worden. Hij benadrukt dat de huidige regering sedert haar aantreden het internationaal recht aan haar laars lapt.
Inmiddels heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, aangegeven dat de Surinaamse regering het referendum beschouwt als een ‘democratisch proces’. Hij voegde er ook aan toe dat het de realiteit is dat de mensen besloten hebben door middel van een referendum zich aan te sluiten bij Rusland en dat is iets wat Suriname zou moeten respecteren.
Gajadien vraagt zich in gemoede af of onze Buza- minister dezelfde taal zal spreken als de Guyanezen in het betwiste Tigri-gebied middels een referendum aangeven zich officieel te willen aansluiten bij Guyana. ‘Gaan zij dat accepteren als regering?’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!