Nickeriaanse kiezers laten zich gemakkelijk pakken?

In de periode 1949 tot 1980 werd het district Nickerie vertegenwoordigd door twee volksvertegenwoordigers. Zij werden op basis van het personenmeerderheidsstelsel gekozen. In de nieuwe grondwet van 1987 werd het aantal volksvertegenwoordiger opgevoerd met vijf. De vijf leden worden gekozen op basis van evenredige vertegenwoordiging per district bij grootste gemiddelde en voorkeursstemmen. Na 65 jaren (1949 tot heden) is er op het gebied van propagandavoering niet veel veranderd in Suriname. De etnische snaren worden continu bespeeld door politici en radiopresentatoren. Elke politieke partij probeert zoveel mogelijk in te spelen op de armoede en soms ook op het onverzadigde gedrag van de kiezers. Maak het electoraat afhankelijk, dan is het gemakkelijker om op hun gevoelens te spelen. In de omgang hoor ik de kiezers vaak zeggen: “Wat gaat die partij mij geven als ik op die partij stem”. Men leert de kiezers niet om op te komen voor nationale doelen, maar men probeert met cadeautjes hun ziel om te kopen. Vanwege ons kiesstelsel is de politiekvoering een soort bedrijf geworden (soms heb je 100 stemmen nodig in een district om een zetel te behalen). Dit politiek bedrijf wil zoveel mogelijk zetels behalen om daarna een keuze te maken tussen het NF en de MC. Zolang er een evenwicht is tussen het NF en de MC, zullen bepaalde politieke partijen daarvan het meeste profijt trekken. De MC mag alleen geen 26 zetels behalen, het NF mag ook geen 26 zetels behalen. Deze combinaties moeten alleen de meerderheid niet behalen, waardoor zij anderen moeten verzoeken om met hen samen een regering te vormen. Daar zit de kracht van bepaalde politieke partijen, maar niet in hun ontwikkelingsvisie, niet in de kwaliteit van hun DNA leden, niet in de kracht van hun ministers, niet in het begrijpen van de economische vraagstukken en de groei van Surinaamse economie, niet in het begrijpen van nationale en mondiale ontwikkelingen op de wereld, niet willen begrijpen wat de gevolgen van de opwarming van de aarde voor het kustgebied van Suriname zijn. Alle politieke partijen beloven, maar in de praktijk blijkt dat een groot deel van de beloften niet ingelost kunnen worden, vanwege gebrek aan visie en soms aan financiën. Wij moeten de kiezers bewust maken en geen beloften doen of een worst voor hun mond houden. Wij moeten de kiezers bewust maken dat wij alleen door hard weken een plaats op de wereldkaart kunnen veroveren.
Erger mij mateloos
Er is een politieke partij die de afgelopen jaren de Nickerianen als bedelaars beschouwt en inspeelt op hun materiële honger. De trots van de Nickeriaan is voor een groot deel al verdwenen. De voorzitter van die partij gaat weer boos op mij worden, maar ik zal op mijn manier de kiezers van achtergrondinformaties blijven voorzien. Kort voor de verkiezingen van 2010 had die voorzitter van die partij de kiezers van Wageningen plechtig beloofd dat hij voor een Hoge Landbouwschool zou zorgen als hij weer in het machtscentrum zou belanden. Onlangs heeft hij weer op de gevoelens van de moslims ingespeeld en hij zou toezeggingen gedaan hebben dat hij kerkelijke voorgangers zal ondersteunen om een bedevaartstocht naar Mekka te maken. Als docent Cultuurgeschiedenis bij IBW heb ik mij diep geschaamd om zo iets te vernemen uit de pers. In zal mij als Hindoe niet inmengen in het inhoudelijke van de Koran, maar een trotse moslim spaart soms tientallen jaren om een Hadj (bedevaartstocht) te ondernemen. Deze politicus “beledigt” constant de Hindoes in Nickerie. Met Phagwa gaat hij weer naar Nickerie om pakketten uit te delen. De boodschap van de Phagwa-viering heeft deze politicus niet begrepen. Ik wil hem adviseren de vijf boeken (de vijf juwelen van het Hindoeïsme) welke door de onderwijzer/leraar/pandit Balram Patandin is geschreven, te lezen. Toch wil ik voor deze politicus het volgende citeren uit het boek van Patandin: “Holi accentueert en bevordert universele menselijke waarden als goedheid, waarheid, oprechtheid, eerlijkheid, liefde, rechtvaardigheid, moraliteit, ethiek, reine, levenswandel, harmonie rust en vrede”. Op het ministerie van LVV zijn vanaf augustus 2010 ruim 25 medewerkers die op Hardeo lijken, naar huis gestuurd. Deze politicus is beleidsadviseur op dit ministerie. Ik kom op deze materie in een ander artikel terug. Onlangs heeft mijn vriend weer gezegd dat indien zijn partij twee zetels in Nickerie behaalt, hij ervoor zal zorgen dat een Nickeriaan tot minister wordt benoemd. Hij gaat verder en dan zegt hij doodleuk dat als hij drie zetels in Nickerie behaalt, hij een Nickeriaan als president zal voordragen”. Op deze wijze wordt anno maart 2014 propaganda gevoerd om Surinamers te verheffen tot mondiale burgers.
Nickerianen zijn geen stemvee
Nickerianen zijn over het algemeen heel trotse mensen. Zij lieten zich niet overrompelen met droomverhalen, maar de afgelopen jaren merk ik dat die hoge waarden, normen en principes door deze Nickerianen overboord gegooid zijn. Als geboren Nickeriaan blijf ik de politieke ontwikkelingen in mijn geboortedistrict op de voet volgen. De Idos-peilingen van de afgelopen jaren zijn continu geanalyseerd op basis van etnisch gedrag van de kiezers. Ik zal die analyses ook meenemen, waardoor de lezers een aantal zaken ook beter kunnen begrijpen. Enkele maanden terug had ik in een artikel geschreven dat deze politieke partij die ene zetel in Nickerie gaat verliezen, indien de kiezers die op Hardeo Ramadhin lijken, niet op die partij gaan stemmen. Die partij (combinatie had 2.835 stemmen in 2010 behaald; zonder de Hindostaanse stemmen zou de partij slechts 2.835-751=2.084 stemmen behaald hebben en dat was niet voldoende voor een zetel in Nickerie. Mijn vriend, de voorzitter van die partij, zei onlangs tegen mij: “meneer Ramadhin, ik ben niet eens met jou analyses, als ik dokter Lachman tot lijsttrekker maak van mijn partij, haal ik die ene zetel wel”. Ik zei het volgende: “deze nieuwe ontwikkeling op het politieke vlak is bij mij niet bekend”. Ik maakte nog de volgende opmerking: “dokter Lachman zal een goede ondersteuner voor jouw partij zijn in Nickerie, maar bij één zetel zal hij nooit gekozen worden, omdat bij één zetel de kandidaat met de meeste stemmen gekozen wordt en dat zal in dit geval een wong djowo zijn”. Op de trotse Nickerianen wil ik een beroep doen om goed op te letten, vooral op politici, die in de loop der tijden zoveel beloofd hebben en na de verkiezingen alles weer vergeten zijn.
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!