Wederom start Monument Gesneuvelde Militairen

Werderom Start Monument Gesneuvelde Militairen.1De bouwwerkzaamheden van het Monument voor Gevallen Burgers en Militairen zijn weer van start gegaan. Volgens voorzitter Henk Herrenberg van de ‘Commissie Monumenten van de Gesneuvelde Burgers en Militairen 1986-1992’ is er toestemming van de president om het monument af te bouwen. Een van de monumenten komt aan de Waterkant te staan. Waterkant valt onder de Werelderfgoedlijst van Unesco, die door de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname wordt beheerd. Bij het plaatsen van objecten zoals monumenten, moet de Unesco eerst op de hoogte gesteld worden. Op de vraag of Unesco vooraf geïnformeerd is over de werkzaamheden, antwoordt Herrenberg dat zij niet vooraf op de hoogte is gesteld, maar dat dingen soms ook achteraf kunnen gebeuren.
Volgens H. Amstelveen geldt dit monument voor iedereen en moet het symbolisch steeds oproepen tot het achterwege laten van broederstrijd.
Op de vraag of dit monument gezien moet worden als onderdeel van het verzoeningsproces, antwoordt Amstelveen dat het zal gelden als een basis voor verzoening.
Het monument is 28 jaar te laat, maar moet de nabestaanden de mogelijkheid bieden om de gevallen militairen te herdenken. Volgens Herrenberg moet dit monument ook gezien worden als een plaats voor ‘rust’ voor de gevallen militairen en ‘dat zij ook daadwerkelijk rust zullen vinden’. Er is nog geen exacte tijd vastgesteld voor de onthulling, maar de commissie kijkt uit naar een historische datum. Het tweede monument komt dichtbij het kamp waar de namen van de gevallen militairen zullen worden geplaatst.

error: Kopiëren mag niet!