‘Private sector moet opnieuw worden betrokken bij uitvoeringsproces’

Op zondag 9 maart vonden er debatten plaats van de eerste Ministeriële Subcommissie over de interne markt en economie van Caricom (Caribische Gemeenschap). Daarbij is er een aanbeveling naar voren geschoven om de private sector op te nemen binnen de Raad voor Handel en Economische Ontwikkeling (Coted). De leden van de subcommissie zijn van mening dat de private sector opnieuw betrokken moet worden bij het uitvoeringsproces, aangezien ze de drijvende kracht van de interne markt kunnen zijn. Suriname participeerde niet in deze voorbespreking, maar is wel aanwezig bij de 25e tussentijdse vergadering van de Caricom, die maandag van start is gegaan. President Bouterse die op deze meeting aanwezig moest zijn, zegde dit af om de inauguratie van de Chileense president bij te wonen. Suriname wordt op deze meeting vertegenwoordigd door minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie.
De subcommissie discussieerde verder over de vooruitgang van het uitvoeringsproces van de interne markt bij de lidstaten. Op dit moment is er tussen 65 en 90 procent van de uitvoeringsoefeningen onder de lidstaten voltooid. De groep keek ook naar het lopende hervormingsproces binnen het secretariaat van Caricom. Hierbij lag de focus op hoe de organen en instellingen van de gemeenschap kunnen worden verbeterd en op hoe de integriteit van het secretariaat kan worden bevorderd. Het hervormingsproces moet immers voor verandering binnen de Caraibsiche gemeenschap zorgen door het gestructureerde uitvoeringsproces van Caricom en zijn secretariaat te verlichten. Dit is volgens de subcommissie noodzakelijk voor het welzijn van de burgers.
De vergadering van de subcommissie is de achtste meeting in Kingstown, Sint Vincent en de Grenadines. Deze vergadering vond plaats voor de 25e tussentijdse vergadering van Caricom, die op maandag 10 maart van start ging in Sint Vincent. De meeting werd voorgezeten door Eerste Minister van Barbados, Freundel Stuart. Vertegenwoordigers van Jamaica, Antigua en Barbuda, Dominica, Sint Lucia en Trinidad en Tobago waren hierbij aanwezig. De discussies duren in totaal drie dagen, tot dinsdag 11 maart. Verder zullen onderwerpen zoals Informatie- en Communicatietechnologie (ICT), ontwikkeling van menselijke hulpbronnen en duurzame economie in de regio’s aan bod komen.
Sara Van Obbergen

error: Kopiëren mag niet!