Nieuwe filmstudio en creatieve kweekvijver

Iets dat meerwaarde heeft voor Suriname.1Als het allemaal goed gaat hebben wij in 2015 een heuse creatieve ‘breeding ground’, of kweekvijver, in ons land en daar zal zich ook een echte filmstudio in bevinden. Filmproducent Eddy Wijngaarde is er namelijk in geslaagd om in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Cam-A-Lot een subsidie binnen te halen. “Deze krijgen wij van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken”, aldus Wijngaarde.
Surinaamse filmindustrie
“Ik wil iets neerzetten dat een meerwaarde is voor Suriname, voor de sector en voor filmmakers.” Wijngaarde zou graag zien dat internationale filmmakers ook ons land gaan zien als een geschikte locatie om hun films op te nemen. Daar dienen dan wel de juiste faciliteiten voor geboden te worden. “Dan zouden we misschien wel een paar honderd mensen per jaar van werk kunnen voorzien. Het kan dan tegelijkertijd ook dienen als instrument om Surinaamse filmmakers een spiegel te bieden door de aanwezigheid van hoger opgeleide en meer ervaren mensen uit de filmindustrie.” Wijngaarde heeft zijn netwerk aangesproken in Nederland en uiteindelijk bleef daar het eerdergenoemde Cam-A-Lot over. “Het is één van de grootste bedrijven die apparatuur leveren voor de filmindustrie, niet alleen in Nederland en België maar ook in Hollywood! Ze waren enthousiast en er heel erg voor om iets te doen in Suriname.”
‘De tijd is rijp’
Volgens Wijngaarde is dit het juiste moment voor ons land. “Ik denk dat de tijd er nu rijp voor is. We hebben weer een bioscoop, Suriname gaat redelijk goed, internationaal wordt het bekender, in positieve en ook in negatieve zin, maar het wordt toch bekender.” De toekenning van de beurs komt dus ook op het juiste moment. “Het bedraagt een paar ton en dat is ongeveer de helft van wat we nodig hebben om een studio in te richten. Een studio bouwen zou nog veel meer kosten!” In de tweede helft van 2014 zal worden gestart met de realisatie en in de loop van 2015 zal het af moeten zijn. “Het wordt dus een multifunctionele filmstudio met daarin een uitschuifbare tribune. Als die ingeschoven is, is het een grote studio en als de tribune uitgeschoven is, hebben we een ‘vlakke-vloer-theater’.” Op de uitschuiftribune kunnen 200 personen plaatsnemen.
Breeding ground
De multifunctionele studio zal onderdeel worden van een campus waar meerdere bedrijven in gevestigd zullen zijn. “We willen dat neerzetten aan de Commissaris Weytinghweg en er zullen meerdere activiteiten zijn die daar een onderkomen zullen vinden zoals het Jeugdjournaal, maar ook The Back Lot, en Spang Makandra.” Het doel is nog meer bedrijven binnen de creatieve sector aan te trekken om zich te vestigen op die ‘breeding ground’. “Het moet echt een plek worden waar dingen ontstaan… innovatief, cultureel,commercieel, creatief. Het moet elkaar dus allemaal op een positieve manier beïnvloeden.” Momenteel zijn er vier personen die zich bezighouden met het oprichten van de creatieve kweekvijver en dat zijn Vincent Kenswil, Joel Wijngaarde, Henna Draaibaar en natuurlijk Eddy Wijngaarde als trekker van het geheel.
De opkomst van de creatieve klasse
Het idee is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Wijngaarde is al sinds 2001 bezig met zijn doelstelling meer structuur aan te brengen binnen de Surinaamse tv- en filmindustrie. Zijn inspiratie heeft hij gehaald uit het in 2002 gepubliceerde boek ‘The Rise of The Creative Class’ (De Opkomst van de Creatieve Klasse) geschreven door Richard Florida, ‘urban scientist’ en één van de adviseurs van de Amerikaanse president Obama. “Hij schreef over het nut van een creatieve klasse voor een gebied of land dat zich aan het ontwikkelen is, over wat het belang is van een creatief complex en dat daar een hele regio een impuls van zou kunnen krijgen.” Één van de effecten van het boek was dat verschillende Europese steden, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, stappen ondernamen om ‘creatievelingen’ aan te trekken en zo een eigen creatieve klasse te krijgen.
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!