Iamgold gaat samenwerking aan met Sarafina

iamgold
iamgold1Iamgold heeft haar vijfjarige optionele overeenkomst met het bedrijf Sarafina gefinaliseerd. De dochteronderneming, Rosebel Goldmines (RGM), kan een belang van 100 % in de 10.000 hectare mijnconcessies van Sarafina verdienen. Het gebied is gelegen op zo een 25 kilometer afstand van het mijngebied van Rosebel. Asiskoemar Gajadien (NF/ VHP) gaf in het parlement aan dat hiervoor is gewaarschuwd. Het gaat in deze om de zogenaamde area of interest. ‘Dit soort overeenkomsten vergroten de kans op corruptie. Iemand met goede contacten bij de regering zou gemakkelijk aan een stukje grond kunnen komen in het area of interest-gebied en kan het dan doorverkopen aan Iamgold.
In de overeenkomst is opgenomen dat Iamgold ervoor kan kiezen om de overeenkomst te allen tijde te beëindigen. Als het project overgaat tot productie, dan zal Sarafina een 1,6% NSR-royalty voor alle goud dat vanuit dat gebied geproduceerd wordt, ontvangen. De multinational krijgt vijf jaar tijd om te beslissen of zij het gebied overneemt. Voor het areaal moet een miljoen dollar worden betaald. Om het recht van eerste te behouden, moet over een periode van vijf jaar een bedrag van USD 575.000 betaald worden. Volgens de president en CEO van Iamgold, Steve Letwin, heeft Rosebel in haar eerste 10 jaren veel meer goud geproduceerd dan eerder was omschreven. Het proces om haar toekomstige reserves te ontginnen, wordt steeds uitdagender en duurder, dit vanwege de toename van harde gesteente.
Het Sarafina-gebied heeft het potentieel van nieuwe ontdekkingen. De nieuwe overeenkomst moet ervoor zorgen dat de reserves van het bedrijf toenemen, de operationele kosten per eenheid afnemen en een verbetering danwel toename van haar bijdrage aan de regering van Suriname, de lokale gemeenschap en de investeerders. Een deel van 70% van het gebied ligt in handen van Rosebel en 30% behoort de Staat Suriname toe. In dit gebied profiteert Rosebel van een laag stroomtarief van USD 0.11 per kilowattuur. Iamgold is voornemens om de verkenning van dit gebied tot een prioriteit te maken, met als doel het ontdekken van zachtere erts. Het exploratieteam zal onmiddellijk van start gaan met zijn activiteiten in dat gebied.

error: Kopiëren mag niet!