Odesur Games: Renzo Tjon A Joe naar finale 50m vrij

Renzo Tjon A Joe in Santiago, Chili (foto: Jaswant Gajadien)
Renzo Tjon A Joe in Santiago, Chili (foto: Jaswant Gajadien)
De Surinaamse zwemmer Renzo Tjon A Joe heeft vanmorgen de finale van het onderdeel 50 meter vrijeslag gehaald tijdens de 10de Zuid-Amerikaanse Spelen in Santiago, Chili. De sportman van het jaar 2013 kwalificeerde zich als achtste. Tjon A Joe zwom in een tijd van 23.27 de zwaar beladen serie 3. Hij werd derde achter de Braziliaan Buno Fratus (22.12) en de Argentijn Frederico Grabrich. Fratus en Grabrich bleken later overall ook de beste tijden in de series neergezet te hebben op dit nummer. De 16-jarige Zuhayr Pigot, die ook in deze serie uitkwam, eindigde als vijfde met een tijd van 23.67. De inschrijftijd van Zuhayr was 23.64. Overall eindigde de jonge Pigot op de 11de plaats uit 21 deelnemers.
De finale van dit nummer wordt vanavond om 18.00 uur gezwommen in Centro Acuatico, een prachtig zwemstadion in Santiago. Tjon A Joe, die in de series trager zwom dan zijn inschrijftijd van 22.75, was duidelijk niet tevreden met zijn tijd. ‘Ik kon sneller gaan’, zei hij na de wedstrijd. ‘’Vanavond zet ik alles bij alles om beneden mijn inschrijftijd te gaan. In navolging van Chinyere Pigot, die gisteren op het nummer 100m vrij brons won, verwacht men ook een podiumplaats van Tjon A Joe. Maandag zwemt Tjon A Joe nog de 100m vrije slag.
Zuhayr Pigot zwom binnen een half uur na de 50m vrij de series van zijn favoriete nummer de 100m vlinderslag. Hier mistte hij op een haar na de finale. Zuhayr eindigde overall op de 9de plaats, 0,04 (vier honderdste seconden) scheelde het maar om in de finale te belanden. Hij baalde dan ook flink van het missen van de finale op dit nummer. ‘Misschien kwam deze serie te snel na die van de 50m vrij. Ik was nog niet volledig uitgerust en voorbereid op dit nummer’, zei hij. Maandag komt hij uit op de 100m vrije slag. In zijn leeftijdsklasse is Zuhayr wel de snelste van Zuid-Amerika.
Wayne Denswil heeft de finale van de 200m Individual Medley (IM) niet gehaald, maar hij is best wel tevreden. ‘Ik heb ruim 5 seconden sneller gezwommen dan mijn inschrijftijd; van 02.17.85 naar 02.12.68. Een persoonlijk record! Ook heb ik tegenstanders met een betere inschrijftijd achter mij gelaten’, zegt hij. In zijn serie eindigde hij op de 5de plaats. Overall werd hij tiende. Eerder zwom Denswil op de 100m rugslag, waar hij overall op de laatste plaats (13de) eindigde. Maar hij haalde wel de B-limiet voor de Youth Olympics, welke later dit jaar in China gehouden worden.
Jaswant Gajadien uit Santiago de Chili

error: Kopiëren mag niet!