Daniëlle Sumter: “Eind maart concept consumentenbeschermingswet aanbieden aan minister”

Daniëlle SumterDe werkgroep Consumentenbeschermingswetgeving hield gisteren een seminaar om de stakeholders te consulteren. Het wetsontwerp was vooraf naar de verschillende doelgroepen gestuurd, zodat er levendig gediscussieerd kon worden. Mr. Jenny Karmin hield een exposé over het onderzoeksrapport dat de werkgroep heeft opgemaakt. Hierbij heeft men consultaties gehouden met de doelgroepen om zodoende ieders zienswijze te verwerken in deze wet.
Er is een dringende maatschappelijke behoefte om het beleid ten aanzien van bescherming van de consument te reguleren en aan te scherpen. Daniëlle Sumter, hoofd afdeling Consumentenzaken van HI en voorzitter van de werkgroep, lichtte het wetsontwerp toe. Er is aandacht besteed aan het recht op informatie van de consument. Refurbished-apparaten moeten duidelijk aangegeven worden. Prijzen van producten moeten in Surinaamse dollars worden aangegeven en bij dubbele prijzen, geldt de laagste prijs voor de consument. De consument heeft het recht op keuze en onderzoek en moet hier ook gebruik van maken door voldoende vragen te stellen voor men overgaat tot de aankoop. Niet-redelijke transacties zijn verboden. Een ondernemer mag geen goederen leveren die niet voldoen aan de algemene veiligheidsvereisten. Koop via internet wordt ook geregeld in dit concept. Aan garanties op producten is ook veel aandacht besteed. Ook de verplichte terugneming bij gevaarlijke goederen is geregeld samen met productaansprakelijkheid en misleidende reclame.
De handhaving van deze regels is ook bijzonder belangrijk. Hierover hield mr. Chandra Algoe, lid van de werkgroep, een presentatie. Met de handhaving van de consumentenbeschermingswetgeving zal de consumentenautoriteit belast worden. Deze autoriteit is uitgebreid geregeld in het wetsontwerp. De handhaving zal geschieden middels toepassing van bestuursrechtelijke sancties. Hierbij wordt gedacht een boetes, last onder dwangsom en voorlopige last onder dwangsom. De mogelijkheid voor toepassing van snelrecht met betrekking tot de overtredingen zullen besproken moeten worden met het ministerie van Justitie en Politie. Er is ook gedacht aan geschillenbeslechting en arbitrage om de lange en kostbare gang naar de civiele rechter te vermijden.
Er was een interactieve discussie en de werkgroep heeft aardig wat huiswerk meegekregen. Andere stakeholders hebben meer tijd nodig en zullen hun bijdrage op een later tijdstip insturen.

error: Kopiëren mag niet!