Seksberichtjes versturen voor euro’s

Het artikel ‘Lekker geilen op de chat’ deed een glimlach verschijnen op de gezichten van velen. Echter is er een andere kant aan het verhaal. En met die kant heeft Marijke Cairo dagelijks te maken. Ze werkt met jongeren, bij Stichting Mati Fu Tego, en ze komt te vaak drop-outs tegen die verleid worden door het verdienen van geld. En niet zomaar geld. “Soms wel duizend euro per maand!”
Jongeren op de sekschat
Wat die jongeren daarvoor doen, is via een chatforum seksberichtjes versturen naar voornamelijk mensen in Nederland en België. “Echter zijn er ook mensen die hier wonen die op zulke sites te vinden zijn!” De jongerenwerker weet dat omdat ze van één van de jongens waar ze mee werkt, hoorde dat er op een dag een vreemde man voor zijn deur stond naar aanleiding van een gesprek dat zij hadden gehad op de chat. “Die man wilde weleens weten met wie hij nu aan het praten was.”
Meer verdienen dan papa en mama
Het is niet goed dat jongeren op zo een leeftijd al te maken krijgen met veel geld, zeker als het euro’s zijn. Ze schetst het verhaal van een andere jongen die zowat zijn ouders had gedwongen om internet aan te schaffen. “Hij heeft het gewoon afgedwongen! Hij vroeg eerst wat zijn moeder en zijn vader verdienden en vervolgens gaf hij aan meer dan dat binnen te kunnen halen als zij maar voor een internet aansluiting zorgden.” Dat kinderen op deze manier meer geld kunnen verdienen dan hun ouders is zorgwekkend. “Het is dan erg moeilijk om de controle over je kind te houden als het je recht in de ogen aankijkt en je laat weten je eigenlijk niet meer nodig te hebben, omdat het financieel zelfstandig is.”
Ze beschouwen zestienjarigen als meerderjarig
Wat Cairo nog erger vindt, is dat er dus bedrijven zijn die kinderen van zestien tot achttien jaar aannemen voor dit werk. “Ik heb gebeld naar zo een bedrijf en heb met een vrouw gesproken. Ze gaf aan dat die kinderen vanaf zestien jaar al meerderjarig zijn. Daar zet ik mijn vraagtekens bij. Want, is zo een kind wel in staat op die leeftijd een goede beslissing te maken als het komt op euro’s? Ik vind echt dat de regering hier iets aan moet doen! We moeten onze jeugd toch beschermen?!”
‘Ik weet niet meer wie ik ben’
Cairo heeft nog meer voorbeelden van jongeren die in het wereldje van de sekschat zijn beland. “Deze jongen was van school gegaan en was alleen daarmee bezig.” Ze laat een brief zien waarin verteld wordt dat men bepaalde quota dient te halen en wat men ervoor krijgt. “Hij was helemaal lusteloos geworden en alleen maar daarmee bezig, de hele dag door en op een gegeven moment stond hij voor me op zoek naar hulp en zei tegen me dat hij niet meer wist wie hij was.”

We nemen alles over maar zijn we er klaar voor?

Volgens Cairo is dat een goed voorbeeld dat jongeren nog helemaal niet in staat zijn om zulk werk te doen en een te makkelijke prooi zijn voor geld.“We nemen hier alles over van het buitenland, klakkeloos! Maar bij sommige dingen vraag ik me af of we er wel klaar voor zijn.” Ze drukt ouders op het hart extra op hun kinderen te letten. “Let op naar welke cybers ze gaan, wat er daar gebeurt. Let op hoe laat uw kind thuis komt, vraag waar het is geweest en houd zeker het gedrag in de gaten. Als er opvallende veranderingen zijn, ga dan vragen stellen!”
Er gieren al zoveel hormonen door hun lichaam
Volgens Cairo hangen veel dingen samen waar de samenleving mee te kampen heeft. ‘Drop-outs, tienerzwangerschappen, jeugdcriminaliteit, er zijn zoveel invloeden waar ze nu aan onderhevig zijn. Stel je maar eens voor dat zo een jongen of meisje de hele dag bezig is geweest met sekschatten. Dat heeft toch een effect op het lichaam, als ze zo jong zijn, kunnen ze dat helemaal niet scheiden van elkaar en blijven achter met die gevoelens in hun lichamen die al extra gevoelig zijn op die leeftijd vanwege die hormonen die er door gieren. Die energie moeten ze ergens kwijt en wat gebeurt er dan?”
Rijk worden over de ruggen van die kinderen
Cairo blijft vragen om aandacht van de regering voor het probleem. “Dat een bedrijf dit ongestraft kan doen met onze jongeren is het ergst van allemaal. Iemand wordt rijk over de ruggen van die kinderen heen en speelt met de toekomst van ons land. Er is toch iets wat de regering kan doen?! Minister Belfort gaat steeds langs die lagere scholen, kan hij niet vaker langs die middelbare scholen?”
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!