Santokhi: ‘Ik heb nooit een vuistvuurwapen gebruikt’

‘Hebt u tijdens uw carrière als politieman geschoten, waarbij iemand is komen te overlijden.’ Deze vraag werd gesteld aan Chandrkapersad Santokhie in het actualiteitenprogramma van RBN, Rashied Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal. ‘Ik heb tot aan de dag van vandaag nooit een vuistvuurwapen gebruikt, omdat ik hersenen heb. Ik gebruik mijn hersenen. In die periode waren er behoorlijk wat aanvallen op de minister van Justitie & Politie. Dit verhaal is ook gefabriceerd, het verhaal waarbij men zegt dat een jongeman is doodgeschoten. Uiteindelijk is een familielid in Dagblad Suriname komen reageren dat het niet waar is en dat men een vrouw een verklaring heeft laten afleggen, is ook een gefabriceerd verhaal.’
Er is in de jaren tachtig inderdaad tijdens de avondklok een operatie uitgevoerd door de politie en recherche van Geyersvlijt. Achter Charlesburg in het bos is er geschoten en inderdaad is een persoon daar dodelijk geraakt en er is daarvan een strafdossier opgemaakt en gestuurd naar de procureur-generaal. ‘Ik was er niet bij. Ik ben later gekomen als inspecteur erbij gekomen. Als politie-inspecteur moet je erbij komen als er een ernstig incident plaatsvindt. Er was toen al geschoten! Dat men nu een heel verhaal gaat fabriceren is triest, maar wat men niet zegt, is wat de directe oorzaak is geweest. De mensen die nu zitten te kraaien over dat incident, dat die zelfde mensen met een avondklokbeleid gekomen waren, waarbij burgers zich niet vrij mochten bewegen. Dat jonge mannen in bossen moesten lopen. De politie was bezig rovers op te sporen, met als gevolg het tragisch incident. Dat men nu gaat fabriceren dat het tragisch incident door mij toedoen heeft plaatsgevonden, is belachelijk.’

error: Kopiëren mag niet!