Achttien maanden gevorderd voor diefstal

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van achttien maanden gevorderd tegen de verdachten, Freddy D., Benito D. en Reza Y. Aan deze drie verdachten wordt verweten dat zij tezamen en in vereniging goederen toebehorende aan een Jamaicaan uit zijn woning hebben weggenomen. Reza is degene die met het plan was gekomen. Hij was op één of andere manier aan de informatie gekomen dat er ‘Jami’ in het huis van de benadeelde was en dat dit gemakkelijk weg te nemen was. Hij besloot toen samen met Freddy naar Benito te gaan om hem te overtuigen om het feit samen te plegen. Na hem overtuigd te hebben, vetrokken zij naar de woning van de benadeelde. Wat zij niet wisten, is dat de eigenaar van het huis beveiligingscamera’s in de woning had geplaatst.
Tijdens de inbraak waren Freddy en Reza alleen in de woning gegaan, terwijl Benito buiten op uitkijk moest staan. De inbrekers besloten toen om een grotere buit weg te nemen. Zij namen waardevolle spullen en meubilair mee.
Benito mocht enkele spullen, waaronder een televisietoestel, behouden. Door de camerabeelden zijn de verdachten in beeld gebracht en vervolgens door de sterke arm in de kraag gevat. Freddy kreeg niets van de buit, maar is bij de aanhouding door de politie in zijn been geschoten. Als gevolg hiervan is er een plaat in zijn been aangebracht, waardoor hij niet zo goed meer kan lopen. Volgens de raadslieden van de verdachten, Freddy en Benito, moet Reza als de potentiele dader gezien worden.
Reza is degene die de informatie had over de woning. Hij heeft de anderen uitgelokt om samen met hem het strafbaar feit te plegen. Raadsman Raoul Lobo haalde in zijn pleidooi naar voren dat het recidive gevaar bij Reza niet al te groot was. ‘Hij heeft zijn lesje geleerd’, zei Lobo. Hij vroeg de kantonrechter om de strafmaat te verminderen. Volgens openbare aanklager Nirmala Maikoe is er hier helemaal geen sprake ban uitlokking, maar medepleging. ‘Het feit is dat men inbreekt om goederen van een ander weg te nemen. Het gaat dus om wederrechtelijk wegnemen van goederen toebehorende aan een ander’, zei Maikoe. De verdachten hadden allemaal bewust meegeholpen om de spullen van de benadeelde weg te voeren. Op 13 maart komt er vonnis in deze zaak.

error: Kopiëren mag niet!