8 decemberstrafproces blijft geschorst

Het 8 decemberstrafproces blijft voorlopig geschorst en de Amnestiewet blijft van kracht. Dat zegt Auditeur-Militair Roy Elgin, de openbare aanklager in het 8 decemberstrafproces. Volgens Elgin negeerde de hoogste rechter met zijn uitspraak feitelijk de Amnestiewet. Het Hof van Justitie heeft op maandag 27 januari in hoger beroep het vonnis van de Krijgsraad vernietigd in de zaak van Edgar Ritfeld. Ook heeft het Hof bevolen dat de zaak weer op de rol van de Krijgsraad wordt opgebracht. De nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden gaven aan de krant te kennen dat het Hof met dit vonnis het vertrouwen in de Surinaamse rechterlijke macht weer heeft hersteld. Het Hof heeft haar vonnis gebaseerd op een naar haar inziens verkeerde toepassing van artikel 5 van het Wetboek van Strafvordering.
De Krijgsraad heeft de werking van dit artikel extensief uitgebreid naar ook een geschil van constitutionele aard, terwijl het artikel spreekt over een geschil van burgerrechtelijke aard. De schorsing van het 8 decemberstrafproces wordt daarom onrechtmatig geacht. Edgar Ritfeld was de enige van de 25 verdachten die het besluit van de Krijgsraad heeft aangevochten. De hoogste rechter negeerde met zijn uitspraak feitelijk de Amnestiewet. Daardoor was er, bij onder andere de nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden, hoop dat de Amnestiewet ook voor de andere verdachten aan de kant geschoven zou worden. Het proces zou dan hervat kunnen worden. Elgin geeft aan dat het Hof van Justitie met zijn uitspraak feitelijk de Amnestiewet heeft genegeerd. Daardoor was er, bij onder andere de nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden, hoop dat de Amnestiewet ook voor de andere verdachten aan de kant geschoven zou worden. Het proces zou dan hervat kunnen worden.
Het 8 decemberstrafproces werd in 2012 voor een onbepaalde tijd opgeschort nadat het parlement de omstreden Amnestiewet had aangenomen. Nog altijd moet een nog op te richten Constitutioneel Hof over de Amnestiewet oordelen. De oprichting van dit Constitutioneel Hof laat voorlopig op zich wachten. Het Constitutioneel Hof is heel vaak in verschillende kwesties aangehaald als het wondermiddel. De komst van het Constitutioneel Hof was nooit spoedig geanticipeerd; verwijzing naar dit hof bood dus ademruimte als de politiek vastzat.

error: Kopiëren mag niet!