Venezolaanse regering censureert media

Ontevredenheid over de economische problemen van het land en de hoge mate van gewelddadige criminaliteit zijn aanleiding voor protesten die vorige week uitbraken in Venezuela. Demonstranten en mensenrechtenorganisaties hebben bezwaar tegen de overheidscontrole op de media. De politieke spanning heeft ook invloed op de veiligheid van journalisten. Schoten werden opzettelijk afgevuurd. Ook gooiden demonstranten met stenen naar journalisten die verslag deden van de protesten voor Globovisión. Journalisten die voor de staatsmediahuizen werken, werden ook niet bespaard en het hoofdkwartier van het Venezolaanse televisiestation VTV werd door de demonstranten aangevallen.
Zelfs sociale netwerken, die resistent zijn tegen alle vormen van censuur, zijn aangetast. Veel mensen die de nationale internet serviceprovider CANTV gebruiken, hebben gemeld dat hun toegang tot het bekijken van foto’s geblokkeerd is op Twitter.
De kranten worden gedwongen om minder berichten af te drukken of het drukken van berichten helemaal op te schorten. Rond 20 kranten zijn in gevaar. Mediahuizen worden door de autoriteiten aangevallen als zij melding maken van censuur.
De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Jose Miguel Insulza, uitte zijn bezorgdheid over de mogelijkheid dat nieuwe protesten in de straten van Caracas zouden kunnen leiden tot meer daden van geweld. Daarnaast benadrukt de secretaris-generaal dat overheden respect moeten hebben voor de vrijheid van meningsuiting en ook voor de invloedrijke positie die mediahuizen vervullen aangaande het politieke gebeuren in Venezuela.
De OAS-leider zei dat hij de afgelopen dagen in contact is geweest met de ministers van Buitenlandse Zaken in de regio en dat er volledige overeenstemming is geweest over de dringende noodzaak van dialoog tussen de Venezolaanse regering en de oppositie om de ernstigste problemen waarmee het land kampt, te bespreken.

error: Kopiëren mag niet!