‘Op een oude fiets moet je het leren’

Oudere vrouwen die een jongere partner hebben, is een steeds vaker voorkomend fenomeen. De term ‘cougar’ is bedacht in de Verenigde Staten voor vrouwen die jagen op deze jongere minnaars of huwelijkspartners. Onze jongere generatie lijkt zich wel te kunnen vinden in het verschijnsel, want wie met zijn of haar moeder op straat loopt, kan weleens voor verrassingen komen te staan. Het zijn nu de jongere jongens die jacht maken op oudere vrouwen. Soms zijn het zelfs minderjarige jongens die denken een oudere dame te verleiden met de donsharen op hun bovenlip.
Vergeet dochter, ik wil moeder
‘Soms valt mijn mond open van verbazing als ik door de stad loop’, aldus Moniek (32). ‘Vooral die blauwe hemden zijn je gewoon aan het ‘tjanten’. Als je zegt dat je wel hun moeder kon zijn of al getrouwd bent, krijg je antwoorden als ‘is niet erg’ en dat is echt bizar.’ Ook Diana (38) loopt vaker tegen die ‘blauwe hemden’ aan. ‘Ze zijn veel te kras, lijkt het wel. Laatst liep ik met mijn dochters en een jongen van dezelfde leeftijd als mijn dochters zei zoiets als ‘hey, kijk twee zussen en een nicht’! Mijn dochter reageerde met ‘hey, dat is mijn moeder’ en die jongen antwoordde doodleuk ‘oh, dan hoef ik jou niet, dan wil ik je moeder!’. Ik was echt in een shock.’ Het groepje dames dat ons te woord staat, is regelmatig het slachtoffer van de gierende hormonen van de blauwe hemden.
‘Ik wil je fucken’
Het blijft niet alleen bij het naroepen op straat. ‘Op mijn werk werd er iets afgeleverd door een jongen van 14 jaar en via via is hij achter mijn nummer gekomen’, vertelt Shanti (26). ‘In totaal heeft hij me 6 keer gebeld. De eerste keer nam ik op en maakte hij avances, de tweede keer gaf hij ondanks mijn tegenwerpingen aan dat hij met me wilde ‘fucken’, hij zei letterlijk ‘ik wil je fucken’. Daarna heb ik niet meer opgenomen! Wat denkt hij wel?! Met zijn kleine bal!!!’
‘Een driewieler of een oude fiets’
‘Laatst liep ik van mijn werk naar huis met nog een collega, die zelfs ouder is dan ik’, vertelt Sandra (35), ‘en we kwamen langs een school en je raad het al, we worden ge-psssst en er worden dingen naar ons geroepen. Mijn collega gaf aan dat ze wel hun moeder kon zijn. Een van die jongens gaf aan dat hij ‘het toch op een oude fiets moest leren?’. Zij is er toen afgestapt en snauwde hem toe ‘maar ik neem geen genoegen met een driewieler!!!’ De dames vragen zich af welke term past bij het gedrag van de scholieren. ‘Als wij op ze zouden afstappen, zou het pedofilie genoemd worden. Maar hoe noem je het nu het minderjarigen zijn die zichzelf aanbieden als toy boy?!’
Gerontofilie?!
Het verschijnsel zou men kunnen vergelijken met gerontofilie. Daarbij gaat het om pubers of relatief jonge personen die zich aangetrokken voelen tot ouderen of zelfs bejaarden. In tegenstelling tot de gangbare redenen voor relaties met grote leeftijdsverschillen (geld, status of behoefte aan vader- of moederliefde) is de aantrekkingskracht, die de oudere persoon op de gerontofiel heeft, puur seksueel en vooral gebaseerd op het oud zijn. Of onze jeugd onder deze noemer valt, is te betwisten. De kans is groot dat als een van deze dames zich had omgedraaid en had gezegd wel toe te zijn aan een goede doorsmeerbeurt, de amoureuze scholier zich als een echte held met het schaamrood op de kaken uit de voeten had gemaakt.
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!