‘Het gaat om alle jongeren, niet alleen in Nickerie’

Drugsgebruik onder jongeren is een probleem. Een groot probleem waar men in Nickerie volledig aandacht voor heeft. Dc Wedperkash Joeloemsingh is zich ervan bewust, maar benadrukt dat het geen Nickeriaans probleem is. ‘Het gaat om jongeren in het algemeen.’ Samen met anderen, onder wie minister Belfort, sprak hij afgelopen week de scholieren van de Technische School Nickerie toe.
Serious crimes door verslaving
Dhr. Morsen van Stichting Klankbord te Nickerie is ook een van de sprekers die in zijn betoog weinig aan de verbeelding overlaat. Vanuit persoonlijke ervaringen vertelt hij zijn verhaal aan de scholieren. Morsen werkt momenteel met gedetineerden en ex-gedetineerden en vertelt zelf ook verslaafd te zijn geweest. Indringend kijkt hij de scholieren aan als hij hen dat vertelt en een voorbeeld schetst, waarbij het van kwaad tot erger wordt, zodanig dat mensen het punt bereiken dat ze misdaden gaan plegen. ‘Dan heb je niet gestolen, omdat je een dief bent, je hebt gestolen omdat je verslaafd bent! Momenteel zijn er zo een 40 jongeren, net zoals jullie, in Santo Boma die ‘serious crimes’ hebben gepleegd, alleen omdat ze verslaafd zijn.’
‘Reijngoud, stop ermee!’
De directrice van de school, mw. M. Lynch, is bezorgd en dat straalt er vanaf. Als laatste staat ze haar leerlingen te woord, waarbij ze aangeeft te weten wie de gebruikers zijn. Ze richt zich specifiek op een uit de groep. ‘Reijngoud stop ermee! Reijngoud stop ermee!’, herhaalt ze langzaam. De groep leerlingen wordt er een beetje stil van, behalve uit de hoek waar blijkbaar Reijngoud zit. Waarschijnlijk dringt het niet tot hem door dat de actie van het schoolhoofd een wanhoopsdaad is om tot de jonge scholier door te dringen. Het hele team van leraren kijkt zorgelijk. De informatiedag was georganiseerd door enkele leraren die zelf ook kinderen hebben. De directrice vertelt Dagblad Suriname in een interview dat het niet alleen gaat om drugs, soms zelfs ook drank en dat sommige leerlingen het gebruiken voor een les, ergens buiten het schoolterrein.
Benschop: ‘Het zijn slechte mensen!’
‘Wat ik niet snap, is dat de jongeren de weg kunnen vinden naar deze drugshaarden. Waarom kan de politie ze niet vinden?! Waarom kan Benschop ze niet oppakken?’, zegt een van de leraren. Dhr. Benschop is de gewestelijk politiecommandant van Nickerie. Op de uitspraak reageert hij als volgt. ‘Om iemand die handelt in drugs op te pakken, moet je de persoon op heterdaad betrappen. Iemand moet het in zijn bezit hebben. Maar we hebben ze wel degelijk in beeld en hebben er al twee opgepakt. Het erge is dat het hier gaat om volwassenen die zelf die jongeren opzoeken. Dat is erg. Het zijn slechte mensen. Daar komt ook nog eens bij dat iemand die gebruikt, zijn bron niet zal prijsgeven!’
Ouders, let op uw kind!
Binnen Nickerie is het de Bikers Unit van de Politie die zich volledig richt op het probleem. Een van de agenten vertelt dat ook de ouders belangrijk zijn in dit verhaal. Als wij hem vertellen dat er mensen zijn die niet weten hoe bijvoorbeeld marihuana eruit ziet of ruikt, is hij zeer verbaasd. ‘In deze tijd van internet? Nou, als dat het geval is, kunnen mensen bij ons terecht. We zullen het niet gaan aansteken voor ze om te ruiken maar ze kunnen het wel zien.’ Daarnaast geeft hij nog enkele andere tips. ‘Als ouders zien dat het gedrag van hun kind verandert of iemand vertoont ineens agressief gedrag of wordt onrustig of vraagt vaker om geld. Kijk ook of het kind niet in een bepaalde gemoedstoestand thuiskomt. Vraag naar de vrienden van uw kind. Kijk ook in de tas van ze en vraag wat ze met hun zakgeld doen, omdat ouders precies weten hoeveel geld ze aan hun kind geven en kunnen inschatten of hetgeen ze ermee doen mogelijk is met dat bedrag of niet.’
Lagere scholen…
Tijdens de informatiedag is ook een inspecteur van het ministerie van Onderwijs aanwezig, mw. M Tirtosemito. Ze is onder de indruk van hetgeen ze heeft gehoord. ‘Het is een ernstige situatie. Er zijn zelfs lagere scholen waar het probleem geconstateerd is en dat is echt schokkend.’ Als we dc Joeloemsingh hiernaar vragen, geeft hij wederom aan dat het niet om alle lagere scholen gaat. ‘Het betreft twee scholen waar er zich iets heeft voorgedaan!’ Ondanks dat hij zo reageert, ziet hij wel degelijk de ernst ervan in en geeft aan dat het de volledige aandacht heeft van de GPK en zijn team.
Moraal besef
Het hele verhaal geeft ons een raar gevoel. Dat een minister afreist om een groep scholieren toe te spreken, de krachtige woorden van de directrice en dhr. Morsen laten zien dat het ernst is. Het meest erge in het geheel is dat het volwassenen betreft, die afzien van het zijn van een goed voorbeeld en blijkbaar zonder enig moraalbesef of geweten, de jonge kinderen van drugs voorzien.
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!