Iwan Wijngaarde: ‘Het hoogste goed van de mens is vrijheid’

“Het hoogste goed dat iemand kan hebben, is vrijheid”, zei Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman. Gistermorgen heeft de Feydrasi de sterfdag van de verzetsstrijder en held Boni voor het eerst publiekelijk herdacht bij het standbeeld van Kwakoe. Volgens Wijngaarde is het erg belangrijk om deze vrijheidsstrijder te herdenken. ‘En geen elke andere plaats was beter uitgezocht dan het standbeeld van Kwakoe, dat vrijheid symboliseert’, zegt Wijngaarde. Op woensdag 19 februari 2014 was het precies 221 jaar geleden dat opperhoofd Boni op wrede wijze werd vermoord. Hij werd doodgeslagen, waarna zijn hoofd en armen werden afgehakt. Deze feiten werden bekendgemaakt door schrijver en onderzoeker Nizaar Makdoembaks. ‘Boni was een held en mag niet vergeten worden. Hij heeft zich niet laten omkopen door de koloniale machthebbers, maar hij bleef vechten voor de vrijheid van de tot slaaf gemaakten.’ Bij het standbeeld van Kwakoe vond er gisteren een kranslegging plaats. Tijdens deze herdenking waren ook aanwezig onderdirecteur Ariangi van Cultuur en jeugdparlementariër Conrad Acton. De Feydrasi had ook de tweede klas van de Sint Paulusschool en de 5de klas van de Elizabeth 2 uitgenodigd voor de plechtigheid. Wijngaarde vindt het belangrijk dat de jeugd weet wat de waarheid is. ‘Zij moeten hun verleden kennen.’ De herdenking van Boni vond ook in de avonduren plaats bij Prakwaki’s Botanische Tuin met poëzie en vertellingen over Boni.

error: Kopiëren mag niet!