Richard Kalloe: ‘Onze financieel-economische huishouding is waardeloos’

1richard kalloe1‘Onze financieel-economische huishouding is waardeloos’, zegt ir. Richard Kalloe wanneer hij de downgrading van Suriname door het ratingbureau Moody onder de loep neemt. ‘Over de economische ontwikkeling is er totaal niets positief te melden.’ Voor Kalloe is het dan ook geen nieuwigheid dat Suriname niets anders toebedeeld krijgt dan een neerwaartse positie door het ratingbureau. Volgens Kalloe is Suriname hard op weg naar beneden te kelderen tot zelfs het niveau van Haïti. Het zou niet goed gesteld zijn met de inrichting van de sociaaleconomische structuur in het land. ‘De economische ontwikkeling wordt ter hand genomen door een groep ambtenaren die compleet incompetent is en die het niet nauw neemt met de ontwikkeling van het eigen land, maar slechts gefocust is op het eigen belang.’
Al vanaf de jaren ‘60 maakt Suriname geen doorstart in de economische ontwikkeling. ‘Het gaat al jaren niet goed’, legt Kalloe uit. Indertijd was er op sommige momenten wel sprake van een stabiele wisselkoers. ‘Maar dat zegt ook niets.’ Als voorbeeld wijst Kalloe op het feit dat de Yen, de USD en de Euro, ook geen stabiele wisselkoersen kennen. ‘Al die koersen zweven. In de landen die het goed doen, wordt het accent gelegd op de ontwikkeling van de nationale productie, de schepping van werkgelegenheid en de stimulering van de exportproductie in nationale handen. De lokale productie-infrastructuur wordt serieus ter hand genomen om de economie te laten floreren. Men importeert geen chinezen om locale ondernemers kapot te maken. Dus niemand moet ons voor de gek komen houden dat er een stabiele wisselkoers op termijn was. Want er hoeft maar iets mis te gaan en de economie is in problemen. Structureel zit de Surinaamse economie al 60 jaar fout’, zegt Kalloe.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!