Het belang van moedertalen

Op donderdag 20 februari organiseert de VHP een lezing met discussie over het belang van moedertalen. Inleider is taalwetenschapper Moti Marhé die bekend staat om zijn werk op het gebied van taal en cultuur. Een panel bestaande uit Narindre Mohkamsing, Renate de Bies en Kadi Kartokromo zal een reflectie geven op de presentatie waarna aanwezigen de gelegenheid zullen hebben tot discussie met inleider en panelleden.
Moedertalen zijn belangrijk omdat ze de identiteit van mensen en groepen bepalen, en uitdrukking zijn van de culturele diversiteit van naties. Kinderen kennen tot de tijd dat ze naar school beginnen te gaan vooral de taal van hun moeder, in ons land is dat vaak een andere taal dan ze op school zullen leren.
Jaarlijks wordt op 21 februari de ‘Internationale dag voor moedertalen’ herdacht met het doel te werken aan bewustwording van taalkundige en culturele diversiteit en meertaligheid. De herdenking werd door de UNESCO in 1999 voor het eerst bekendgemaakt, in 2008 werd de dag erkend door de Verenigde Naties.
Talen en culturen behoren tot de niet-tastbare culturele rijkdommen van een land die een grote invloed hebben op de opvoeding, de identiteit en de persoonlijkheids- en karaktervorming van burgers. Overheden hebben meestal meer oog voor de materiele rijkdommen zoals goud en olie.
Ons land kent tientallen moedertalen, die culturele rijkdom is in snel tempo aan het verdwijnen. Enkele talen van de Indianen (Inheemsen) zijn verdwenen, het Surinaams-Javaans is onder jongeren bijna ter ziele en het Sarnami is aan het verdwijnen.
Marhé wil met de presentatie bekendheid geven aan deze culturele rijkdom van ons land en bepleit dat in het onderwijs- en cultuurbeleid aandacht wordt gegeven aan moedertalen. De lezing is voor een ieder toegankelijk.

error: Kopiëren mag niet!