UNASUR roept op tot vrede in Venezuela

De buurlanden van Venezuela oefenen veel kritiek uit op het land. Zo heeft de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR), met Suriname als voorzitter, het geweld in Venezuela veroordeeld. Ze roepen op tot ‘het behoud van de instellingen en de democratische beginselen’. Er moet via dialoog dringend een oplossing komen zodat de rust en vrede kan terugkeren, geeft UNASUR aan.
De leden van UNASUR herhalen uitdrukkelijk hun verdediging van democratische orde, de wetten en hun instellingen. Ze benadrukken ook hun overtuiging dat elke vraag moet worden gekanaliseerd via politieke en democratische kanalen. Verder doet UNASUR een oproep naar vrede en rust in Venezuela en herbevestigt haar inzet voor het behoud van institutionele regel en de democratische beginselen, als pijlers van het proces van regionale integratie.
In Venezuela is het al een hele tijd zeer onrustig. Burgers en studenten protesteren inmiddels al twee weken tegen de hoge inflatie, de schaarste en de hoge criminaliteit. Ze zijn vooral ontevreden over het regime van de linkse president Maduro. De protestanten beschuldigen hem ervan dat hij in Venezuela een dictatuur naar Cubaans model wil oprichten. Ze willen dan ook doorgaan met de protesten tot de president aftreedt. Langs de andere kant komen er eveneens voorstanders van Maduro op straat. Dit leidde al tot hevige conflicten, waarbij er ondertussen drie mensen het slachtoffer zijn geworden van geweld.
Ondertussen heeft President Maduro enkele Amerikaanse diplomaten het land uitgewezen en worden de VS aangewezen als veroorzaker van deze onlusten. Maduro zei dat ambassademedewerkers in het geheim de Venezolaanse universiteiten probeerden te infiltreren. De antiregeringsbetogers bestaan voor een groot deel uit studenten.
Sara Van Obbergen

error: Kopiëren mag niet!