31 gevallen van chikungunya in Dominica

31 gevallen van Chikungunya-virus in DominicaHet ministerie van Volksgezondheid in Dominica bevestigt dat er 31 gevallen van besmetting van het chikungunya-virus op het eiland zijn geconstateerd. ‘We doen een oproep aan alle mensen die besmet zijn met het virus om binnen te blijven en ’s nachts te slapen onder een muskietennet. We vragen ook aan andere mensen om afweermiddelen tegen insecten te gebruiken, zodat de verspreiding van de ziekte zo klein mogelijk blijft’, zegt Chief Medical Officer David Johnson. Hij verklaart ook dat de meeste gevallen thuis behandeld kunnen worden en niet opgenomen hoeven te worden in het ziekenhuis.
Het chikungunya-virus veroorzaakt een infectieziekte die leidt tot lichte koorts en gewrichtspijn. Het virus is vergelijkbaar met het dengue-virus, maar is in tegenstelling tot dengue niet dodelijk. Het verschil tussen beide is dat het herstel weken kan duren. In sommige gevallen kunnen oudere patiënten blijvend lijden aan stijfheid en pijn in hun gewrichten. De enige behandeling is veel rusten en voldoende drinken, aangezien er geen vaccin of medicijn beschikbaar is.
Deze maand zouden er deskundigen van het Erasmus Laboratorium Rotterdam naar Suriname reizen om met het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) samen te werken en het virus te isoleren. Tot nu toe zijn er in Suriname nog geen gevallen van besmetting met het virus gerapporteerd. Personen die pas op reis zijn geweest naar landen waar dit virus voorkomt en koorts en gewrichtspijnen ervaren, kunnen zich aanmelden bij de huisarts en of bellen naar de hotline: 8836643.
Sara Van Obbergen

error: Kopiëren mag niet!