8 dorpgemeenschappen in gevaar door ‘scalians’ stuwmeer

Acht dorpgemeenschappen in gevaar door scalian in Afobakka stuwmeer.1Alle ‘scalians’ die op de bodem van het stuwmeer te Afobakka bezig zijn met goudwinningactiviteiten, moeten onmiddellijk worden verwijderd. Dit verzoek heeft kapitein Waandels van het dorp Nieuw Ganze afgelopen zondag als belangrijk zorgpunt van het district onder de aandacht van president Desi Bouterse gebracht. Het staatshoofd heeft een historisch bezoek aan het dorp gebracht. Waandels sprak over een in aanbouw zijnde scalian dicht in de buurt van Bronsweg, die binnenkort te water zal worden geladen. De zorg houdt in belangrijke mate verband met het feit dat de acht woongemeenschappen van Bronsweg onder meer voor hun drinkwatervoorziening afhankelijk zijn van het stuwmeer. Het waterleidingnet van Bronsweg is aangesloten op het stuwmeer. Vorige week vrijdag, tijdens het gesprek tussen een regeringsdelegatie onder leiding van de president en een vertegenwoordiging van Makamboa, heeft parlementariër Ronny Asabina van Brokopondo het zorgpunt ook aan de orde gesteld. Het assembleelid sprak over de aanwezigheid van tenminste drie scalians op het stuwmeer. Bij dat gesprek heeft districtscommissaris Yvonne Pinas beloofd opdracht te zullen geven aan de inspecteur van politie te Brokopondo om actie te ondernemen tegen de scalians.
Volgens de dc had de politie in het verleden bij patrouille op het water geen illegale scalians gesignaleerd. “Ik hoop dat bij deze nieuwe actie van de politie, men niet met een speedboot te werk zal gaan, maar dat men een helikopter ter beschikking zal hebben. Terwijl men in Paramaribo nog gelooft dat het stuwmeer vrij is van scalians, heeft nagenoeg een ieder in Brokopondo weet hiervan. Het zorgt voor heel veel ruis, maar ook voor angstcultuur in de sector”, zegt Asabina aan de krant. Volgens veiligheidsman Melvin Linscheer beschikt de Commissie Ordening Goudsector (COGS) een aantal controleposten. “Maar ik vraag ik me af of men ook toezichthoudende werkzaamheden uitvoert op het stuwmeer.” Asabina noemt de goudwinningsactiviteiten op het stuwmeer ‘afschuwelijk, verwerpelijk, barbaars’. “Ik blijf erbij dat de goudwinning op de bodem van onze rivieren en het stuwmeer aan banden moet worden gelegd en gefaseerd moet worden afgebouwd.”

error: Kopiëren mag niet!