Laurence Pereira: ‘We gaan melk dumpen voor Bouterse’

‘We gaan melk dumpen voor Bouterse bij de deur voor het kabinet van de president. Wanneer dat zal gebeuren gaan we niet zeggen, anders gaan ze de weg voor ons blokkeren. We willen de president verrassen met onze melk’, laat de voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkveeboeren, Laurence Pereira, weten. Volgens Pereira is de organisatie het spuugzat dat talloze schrijven naar de president van het land nimmer beantwoord zijn. Er zijn al drie brieven gericht naar het staatshoofd waarin het verzoek is gedaan om de melkveesector een injectie te geven.
Één van de pijnpunten is, dat de organisatie ook het verzoek heeft gedaan in aanmerking te komen voor de tractoren die indertijd door Iran zijn geschonken aan Suriname. De coördinator van het Rijstorgaan was voornemens om deze het afgelopen jaar te verkopen. Door tijdig optreden van de minister van Buitenlandse Zaken kon dit voorkomen worden. De kous werd afgedaan onder de noemer van ‘miscommunicatie’. Deze tractoren staan nog steeds op het terrein van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zonder enige bestemming. ‘Het zal mij niet verbazen dat ze straks verdeeld worden onder de mensen van de PL. Want de president zit de PL te spekken en PL op zijn beurt is zijn achterban aan het spekken.’
Pereira meent dat ook de melkveesector recht heeft op de tractoren. Kwalitatief goed gras is van groot belang voor goede melkproductie met een hoog vetgehalte. Indien het vetgehalte minder dan 3% is, wordt de melk afgekeurd door de Melkcentrale. ‘We vragen niet veel van de overheid, we vragen slechts naar duurzame investeringen binnen de sector. We zijn bereid om de rest zelf ter hand te nemen.’ Melkveeboeren die het zich kunnen permitteren, huren tractoren in voor het omploegen van hun areaal. Voor een hele dag vanaf negen uur ‘s morgens tot drie uur in de middag moet een bedrag betaald worden van SRD 4.000.
‘We willen geen kiekeboe spelen met de president’, zegt Pereira duidelijk. ‘Wij willen daadkracht zien van het staatshoofd. Hij heeft onze brieven onbeantwoord gelaten. Indien de president slaapt, gaan we hem wakker maken. Wanneer we melk hebben verdeeld gedurende de afgelopen regeerperiode, waarom kunnen we het dan nu niet doen’, aldus Pereira. De VSMB telt bijkans 620 melkveeboeren.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!