Zwerversmoorden nog altijd onopgelost

1 Zwervermoorden nog altijd onopgelosVanaf 2006 tot heden zijn er ruim 10 zwervers dood gevonden. Twee werden doodgeschoten, terwijl een ander met een baksteen om het leven werd gebracht. Weer een andere werd met benzine overgoten en in brand gestoken. Vier personen werden onthoofd. De overeenkomst tussen al deze gruwelmoorden: alle slachtoffers waren daklozen uit Paramaribo.
Sommigen konden niet worden geïdentificeerd. En in geen van de genoemde gevallen is de moordenaar opgepakt. De onopgeloste moordzaken van meer dan tien daklozen in acht jaar tijd jagen de Surinaamse burgers vrees aan en stellen de politie voor een raadsel. Niemand weet of de slachtpartijen willekeurig zijn of dat een seriemoordenaar het op de bange daklozen van Paramaribo had voorzien.
“Ik zou nooit ergens slapen waar ik alleen ben”, zegt de 46-jarige dakloze Patrick Chin. “Ik ben als de dood zo bang voor wat me zou kunnen overkomen.” Suriname is een relatief vreedzaam land. Er is wel misdaad, maar het land heeft één van de laagste moordcijfers van Zuid-Amerika. Bijna de helft van de bevolking woont in Paramaribo en ongeveer tweehonderd daklozen slapen iedere nacht op straat in de hoofdstad. Er is een opvanghuis voor dak- en thuislozen, echter verkiezen velen om toch onder luifels van winkels de nacht door te brengen.
Slechts vermoedens, geen harde bewijzen
Toen de eerste twee daklozen in 2006 werden doodgeschoten, vermoedde de politie nog dat het ging om winkeleigenaren die zwervers wilden intimideren. Maar er kwamen meer aanvallen die steeds gruwelijker van aard werden. In twee gevallen werd er geen bloed bij de lijken gevonden, wat te denken gaf dat het bloed was gebruikt voor een bepaald ritueel. In 2006 leidde de moord op vijf daklozen in negen maanden tijd tot veel publieke ophef.
De zorgen namen af toen het tempo van de slachtpartijen minder werd. De moorden hielden echter niet op; in september werd het onthoofde lichaam van een zwerver onder een brug gevonden. Onderzoekers willen geen vermeende motieven voor de moorden bespreken en de vraag is of ze die hebben. Hoofd van de onderzoekseenheid van de Surinaamse politie, Rudi Stijnberg, zegt dat er geen sluitend bewijs is dat de moordzaken met elkaar verband houden. “Er zijn nog te veel zaken die we moeten uitzoeken voordat we dat kunnen aannemen”, zei Stijnberg.
In 2006 stelde de politie een speciale eenheid in om de misdaden te onderzoeken. Dit leidde tot de aanhouding van drie jongemannen die gezien waren, bij het mishandelen van een zwerver. Of zij iets met de dood van een zwerver te maken hadden kon niet hard gemaakt worden. Ook zijn er nauwelijks getuigen, vanwege het feit dat de binnenstad bij nacht vrij verlaten is.

error: Kopiëren mag niet!