Kinderen mee met begeleiders tehuis Koesikwarano

Zaterdag moesten Marcia en Jaques Leter opstappen uit het kindertehuis Koesikwarano te Lust en Rust, in het district Commewijne. Marcia en Jaques gaven dagelijks leiding aan het tehuis. Het bestuur en de leiding van Koesikwarano liggen al jaren met elkaar in conflict. Uiteindelijk heeft de rechter besloten dat de Leters en de overige drie medewerkers het kindertehuis moesten verlaten. De veertig kinderen mochten blijven, maar ze kozen er allemaal voor om mee te gaan met hun ‘ouders’.
Marcia Leter verklaarde dat ze niet langer wil samenwerken met Hans Berkhuyzen, leidinggevende van het bestuur van het kindertehuis. Volgens haar worden de kinderen in het tehuis uitgebuit en worden de belangen van de kinderen niet behartigd door het bestuur. Berkhuyzen op zijn beurt zegt dat de leiding het al jaren vertikt om aan het bestuur te rapporteren, waardoor men niet weet wat er allemaal gebeurt in het tehuis. Berkhuyzen zou vaak geprobeerd hebben te onderhandelen met de Leters, maar tevergeefs.
De kinderen hebben ondertussen onderdak gevonden in de Bribikerk aan de Keizerstraat. ‘Alle kinderen zijn veilig en ook hun school is goed geregeld. We hebben net de laatste spullen naar de kerk vervoerd, enkel een paar schoolspulletjes moeten nog worden verhuisd. Voorlopig mogen de kinderen nog een tijdje hier in de kerk verblijven’, zegt PDO-topper Martin Atencio. Hij is heel slagvaardig te werk gegaan. Dat heeft ertoe geleid dat de groep binnen een mum van tijd geholpen is aan een nieuw onderdak.
Sara Van Obbergen

error: Kopiëren mag niet!