8 maanden gevorderd voor steken met schroevendraaier

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de verdachte Terrence B. een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest. Ook eiste de officier van justitie, Ilse Krente, een proeftijd van 3 jaar. De verdachte heeft met een schroevendraaier vier leden van de familie D. ernstige steekverwondingen toegebracht. Terrence reed samen met zijn broer in de nacht van 30 juni 2013 op een bromfiets vanuit Groningen richting Paramaribo. Hij was die avond naar een zogenaamde Parbo Night. Op de terugweg raakte het motorrijtuig defect en waren zij genoodzaakt om langs de weg te stoppen om de bromfiets te repareren. Op een gegeven moment reed een dubbel cabine pick-up, toebehorende aan de familie D., langs. De inzittenden van de auto zouden de jongens hebben uitgescholden, omdat de bromfiets niet goed zou zijn geparkeerd op de weg. Vervolgens gooide iemand een fles op de verdachte. Er ontstond een korte woordenwisseling, waarna de inzittenden van het voertuig uitstapten en met geweld de bromfiets van Terrence B. in beslag namen. De bromfiets werd uiteindelijk in de woning van de familie D. bewaard. “Suma tranga kang kong tek’eng”, werd aan Terrence gezegd. Op 5 juli ontstond er een ruzie tussen Terrence en de familie D., waarna eerstgenoemde met een cassavestok en bromfietshelm enkele slagen moest incasseren. Volgens de raadsman van de verdachte had de familie D. het hele gebied afgebakend zodat Terrence niet kon vluchten. De verdachte was toen genoodzaakt om een schroevendraaier te pakken en steekverwondingen aan enkele leden van de familie D. toe te brengen, om toch te kunnen ontvluchten. Het zit de verdediging dwars dat alleen Terrence aangemerkt is als verdachte, terwijl de familie D. ook schuldig is aan de ontstane situatie. Dit is volgens de raadsman in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Hij vroeg de kantonrechter om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Ook beriep de verdediging zich op noodweer c.q. noodweerexces, aangezien de verdachte genoodzaakt was gebruik te maken van de schroevendraaier om zichzelf en zijn broertjes te verdedigen. Op 21 februari zal de kantonrechter uitspraak doen in deze zaak.

error: Kopiëren mag niet!