Omkoping Ballast-projecten Suriname

‘Betalingen gedaan aan Bouterse en Wijdenbosch’
2Ook omkoping Ballast projecten Suriname.1De schikking die bouwbedrijf Ballast Nedam eind 2012 trof voor het betalen van steekpenningen, heeft ook betrekking op bouwprojecten in Suriname. Dat zeiden ingewijden donderdag in NRC Handelsblad. Ballast Nedam betaalde volgens de krant vanaf 1997 in termijnen 34 miljoen gulden om twee bruggen te mogen bouwen in Suriname. Het geld zou onder meer zijn overgemaakt aan de toenmalige president Jules Wijdenbosch en zijn ‘adviseur van staat’ Desi Bouterse, de huidige president.
Tot nu toe was alleen bekend dat Ballast Nedam met het Nederlandse Openbaar Ministerie schikte in verband met ”betalingen aan buitenlandse agenten” in Saoedi-Arabië. Het bedrijf betaalde 17,5 miljoen euro en wist daarmee een rechtszaak te vermijden. Ballast Nedam gaf desgevraagd aan dat de zaak met de schikking ”voor het bedrijf is gesloten”. Een woordvoerster wilde donderdag desgevraagd geen verdere toelichting geven.
Ballast Nedam meldde in december vorig jaar een nieuwe deal te hebben met de Surinaamse overheid voor de bouw van een brug over de Surinamerivier. De nieuwe overeenkomst, met een waarde van circa 19 miljoen euro, vervangt de in augustus 2011 opgezegde eerdere overeenkomst van Ballast Nedam met Suriname. Na ophef over de kosten van die opdracht en de exclusieve positie van Ballast Nedam bij de voorbereidingen ervan, werd die deal na een maand alweer opgezegd en werd een internationale aanbestedingsprocedure aangekondigd.
Anticorruptiewet
Geen wonder dat de door president Bouterse aangekondigde kruistocht tegen corruptie nooit van de grond is gekomen. Eveneens begrijpelijk dat het de president meer dan 3 jaren heeft gekost om de Anticorruptiewet aan te bieden aan de DNA. En als de DNA met haar gebruikelijke slagvaardigheid de behandeling oppakt, dan hebben wij in 2015 nog steeds geen Anticorruptiewet.

error: Kopiëren mag niet!