Aanklacht schending mensenrechten tegen Suriname

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten heeft samen met het Inter-Amerikaanse Gerecht voor Mensenrechten een klacht ingediend tegen de Staat Suriname. Het zou gaan om de schending van de mensenrechten van de inheemse volkeren van Kaliña en Lokono. ‘De schending van de mensenrechten heeft te maken met een rechtskader dat de erkenning van deze inheemse volkeren hindert. Dit weerhoudt de inheemse volkeren ervan om hun recht op collectief eigendom te beschermen. Het ontbreken van deze erkenning gaat ook gepaard met het feit dat inheemse volkeren hun titels op de grond aan niet-inheemse, individuele personen moeten afstaan. Op deze manier kan men concessies en licenties verlenen zodat men in het territoriale grondgebied van de inheemse volkeren aan mijnbouw kan doen’, verklaart de commissie.
Verder zegt de commissie dat Suriname heeft gefaald in het oprichten van de regelgevende basis die de erkenning van het recht op het collectieve bezit van het land, de gebieden en de natuurlijke bronnen van de inheemse volkeren van Kaliña en Lokono mogelijk maakt.
Sara Van Obbergen

error: Kopiëren mag niet!