Echtpaar Kromobongso-Djojodimedjo 60 jaar getrouwd

Het echtpaar Kromobongso-Djojodimedjo tussen kinderen en de vertegenwoordiger van de dc (foto: BIC Saramacca)
Het echtpaar Kromobongso-Djojodimedjo tussen kinderen en de vertegenwoordiger van de dc (foto: BIC Saramacca)
Het echtpaar Kromobongso-Djojodimedjo heeft op dinsdag 4 februari 2014 zijn diamanten huwelijk gevierd. Het echtpaar heeft 11 kinderen: 8 zonen en 3 dochters. Verder zijn er 27 kleinkinderen en 16 achterkleinkinderen. Senen Kromobongso is omstreeks 1930 in Indonesië geboren. Op eenjarige leeftijd is hij samen met zijn ouders, die als contractarbeiders naar Suriname kwamen, meegereisd. De eerste jaren bracht hij samen met zijn ouders door op plantage Belwaarde in het district Commewijne. Later verhuisden zij naar Domburg. Sinds zijn 16de is Kromobongso woonachtig aan de Kampong Ketjilweg in het district Saramacca. Op 04 februari 1954 trad hij in het huwelijk met Saminen Djojodimedjo die toen ook in de Kampong Ketjilweg woonachtig was.
Kromobongso trad in het jaar 1959 in dienst bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), alwaar hij tot zijn pensioengerechtigde leeftijd werkzaam was. Op sociaal en cultureel gebied was Kromobongso zeer actief. Hij was bijkans 45 jaren als geestelijke leider (kaum) verbonden bij moskee Hasanah aan de Saramaccaweg. Verder was hij bekend als traditionele genezer en heeft velen geholpen bij problemen op geestelijk en lichamelijk vlak. Ook was Kromobongso jaren voorzitter van de moskee Hasanah, alwaar hij tot heden als adviseur is verbonden. Voor zijn bewezen diensten is Kromobongso op 24 november 1997 door de president van de Republiek Suriname gedecoreerd met de Ereorde van de Palm. De laatste vijf jaren is hij vanwege zijn hoge leeftijd en ziekte niet meer zo actief.
Saminem Djojodimedjo is geboren op 10 december 1939 in het district Saramacca. Zij heeft de lagere school te Kampong Baroe tot de 2de klas bezocht. De zorg van de kinderen was aan haar toevertrouwd. Verder deed ze aan landbouw. Het echtpaar deelt mede dat een huwelijk altijd met vallen en opstaan gepaard gaat. Wederzijdse respect, vertrouwen en verdraagzaamheid zijn zeer belangrijk. Districtssecretaris Ghemradj Jethoe van Saramacca was er ook bij om namens de president de felicitaties over te brengen. Hij noemt mensen die tientallen jaren zijn gehuwd een voorbeeld voor de samenleving. De ambtenaar adviseerde de kinderen om het voorbeeld van hun ouders over te nemen.

error: Kopiëren mag niet!