Guno Castelen; Hopelijk is het borrelpraat

Guno CastelenIn het actualiteitenprogramma Rashied Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal was te gast de voorzitter van de Surinaams Partij van de Arbeid, Guno Castelen. Hem werd het volgende voorgelegd door de presentator. Er is door de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, geïnundeerd dat deze regering in ‘kleine kamers’ bezig is om een model uit te werken om pre-electorale combinatie te verbieden. Er wordt ook in de wandelgangen gezegd men aan grensverschuivingen van districten wil gaan doen om daardoor de mogelijkheid te creëren dat de kiesdeler er anders gaat uitzien. Castelen vindt het verkeerd om wat voor verandering dan ook door te voeren met het doel te verkiezingen te beïnvloeden.
‘Het is ondemocratisch om dat te doen. Ik vind het niet verkeerd wanneer politici, bestuurders of staatsrechtsgeleerden hun mening geven, waarbij ze eigenlijk ter discussie stellen de systemen waarmee wij nu werken. Het mag wel niet zo zijn dat men willens en wetens een bestaand model nu gaat proberen te wijzigen om de komende verkiezingen mee te beïnvloeden en te zetten naar je hand.’ Castelen zei verder dat hij ook in onze wel bekende wandelgangen heeft gehoord dat men naar modellen kijkt om de organisatie van de verkiezingen direct te laten vallen onder de president, zodat het ministerie van Binnenlandse Zaken op een zijspoor in deze zou worden gezet. Hiermee zou de organisatie van de verkiezingen niet vallen onder de Pertjaya Luhur (PL) van Salam Soemohardjo, maar onder de Nationale Democratische partij van Desi Bouterse.
Het Centraal Bureau voor Burgerzaken als de voorbereidingen van de verkiezingen vallen onder de minister van Binnenlandse Zaken. De verkiezingen worden door dit departement voorbereid. Volgens de topper van de SPA was er ook sprake dat minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken zou worden vervangen door een NDP-minister. ‘Deze zaken die we in de corridors horen, maken mensen ongemakkelijk, want het zijn mensen die in de corridors zitten de ‘kleine kamers’ in en uit lopen, waar deze zaken besproken worden. Het is maar te hopen dat wat besproken is in de kamers maar borrelpraat is’, zei een zeer bezorgde Castelen.

error: Kopiëren mag niet!