Betalingen Carifesta nog steeds niet allemaal voldaan

Op 16 augustus 2013 heeft Suriname met een groot team een pracht van een show neergezet tijdens de opening van Carifesta. Iedereen leefde mee, het hele land had een ‘wij’-gevoel en men was trots. Toch werd er al tijdens het evenement gepraat over hoe lang het zou duren voor er uitbetaald zou worden. “Het kan echt maanden gaan duren!”, was één van de reacties. Toen er vanuit de organisatie vol goede moed begonnen werd met het uitbetalen van artiesten en medewerkers leek het even met een sisser af te lopen.
Schande, schande, schande!!
Maar helaas!!! We doen onze slechte naam weer eer aan want inmiddels is het februari 2014 en er zijn nog steeds mensen die wachten op betalingen ondanks berichten in de media die het tegendeel beweren. Een grote groep, zo niet alle!, medewerkers die op de dag van de opening ervoor heeft gezorgd dat het team van acteurs, dansers, zangers en presentatoren op tijd, correct gekapt, gekleed en voorzien van een watervaste laag make-up op het podium kon staan en de show van hun leven kon geven, wordt blijkbaar niet gewaardeerd aangezien dat de groep is die ruim vijf maanden na het openingsspektakel nog steeds wacht op het salaris, zoals afgesproken middels offertes die allemaal ruim van te voren waren ingediend en goedgekeurd! Al maanden proberen deze mensen contact te krijgen met dhr. Graanoogst. “Echter hebben wij hem nooit kunnen bereiken!” De groep gedupeerden is regelmatig met elkaar in contact om te verifiëren of er al enige zicht is op een betaling maar wenst anoniem te blijven. “We hebben gemerkt dat mensen die zijn uitbetaald voor verrichte werkzaamheden tijdens de opening toevallig ook de mensen zijn die ‘connecties hebben’. We kunnen alleen blijven bellen en afwachten…”
‘Uw mond zal openvallen… van verbazing’
Op 8 januari verscheen er een artikel in de krant waarin drs. Guillermo Samson, politiek analist, enkele ‘dubieuze uitgevers van de regering Bouterse’ noemde, waarvan dhr. Graanoogst in zijn optiek één bleek te zijn, toevallig ook de persoon eindverantwoordelijk voor de uitbetalingen van Carifesta. Samson gaf in het artikel aan dat er nog steeds medewerkers waren die niet uitbetaald waren. Als reactie hierop heeft Graanoogst zich gemeld tot een advocaat, mw. Van Dijk-Silos. Deze heeft de nobele stap genomen Samson aan te schrijven met de opdracht dat hij zich moest rectificeren in de media met de tekst ‘dat de door hem gedane uitspraken…. dat Carifesta-werkers nog steeds niet zijn uitbetaald, niet op waarheid berusten’. Ook wordt er van Samson verwacht dat hij zijn ‘oprechte en welgemeende verontschuldigen’ biedt aan Graanoogst . Neemt u even de tijd om uw mond dicht te doen, daar deze waarschijnlijk van verbazing is opengevallen!
Leugens, leugens, leugens…
In hetzelfde stuk, een officieel exploot, word gezegd dat alle Carifesta-werkers al waren uitbetaald en dan wel eind september 2013. Dat terwijl er in diverse media breed was uitgemeten dat dit niet het geval was. Zo verscheen er midden oktober een bericht in de media waarin Stanley Sidoel, Carifesta-directeur, aangaf dat er nog steeds bedrijven waren die geld moesten ontvangen van de organisatie. Begin november 2013 was er nog geen enkel toeleveringsbedrijf betaald, omdat er geen middelen voor waren, aldus Sidoel. Ook werd in de media door Graanoogst zelf aangegeven dat het budget van 18 miljoen ruim overschreden was, wat het aannemelijker maakt om te geloven dat het niet zo is dat iedereen daadwerkelijk was of is uitbetaald. Misschien zou het dus Graanoogst moeten zijn die door Van Dijk-Silos opgedragen wordt zich in de media te verontschuldigen voor het verkondigen van onwaarheden?
Help hen die echt hulp nodig hebben
Want heden ten dage zijn er dus nog steeds medewerkers, evenals een groep beveiligingsmedewerkers, die nog steeds wachten op hun betaling vanuit Carifesta! Voor het oog van één van onze verslaggevers wordt er rond gebeld met deze mensen om er zeker van te zijn dat zij inderdaad nog wachten op het geld. Het betreft een aardige groep die allemaal teleurgesteld antwoordt dat zij nog steeds geen cent in ontvangst hebben mogen nemen. “Ze hadden gezegd uiterlijk eind december de betalingen te doen…”, aldus één van de beveiligingsmedewerkers. Gezien de antwoorden kan men niet anders dan concluderen dat Samson het bij het rechte eind had wat betreft de uitbetalingen en dat Van Dijk-Silos haar krachten als vechter voor het recht misschien beter kan benutten om de mensen te helpen die haar hulp echt nodig hebben.
Is dit hoe de medevertegenwoordigers van de Almachtige werken?!
Binnen die groep zijn het namelijk alleenstaande moeders die het extraatje goed konden gebruiken, het betreft studenten die het extraatje goed konden gebruiken, het betreft jonge mensen die het extraatje goed konden gebruiken en zich met al hun krachten hebben ingezet het festival tot een succes te maken maar die nu al maanden stank voor dank krijgen, van het kastje naar de muur en met een kluitje het riet in worden gestuurd. Het betreft een groep mensen die niet de mogelijkheid heeft duizenden SRD’s neer te tellen voor een advocaat want in hetzelfde exploot wordt Samson ook nog eens gesommeerd binnen twee dagen duizenden SRD’s neer te tellen. Met andere woorden: de man moet boeten omdat hij de waarheid heeft gesproken?!
David en Goliath
Dat Graanoogst geen dubieuze uitgever genoemd wil worden maar het misschien wel is, zal de rechter bepalen. Dat de uitspraak omtrent de betaling van alle Carifesta-medewerkers in september 2013 niet klopt, dat staat wel als een paal boven water. Het is echter jammer dat de vele gedupeerden niet openlijk iets durven te zeggen en zich nu misschien wel een David voelen met tegenover hen een Goliath in de vorm van een Graanoogst en Van Dijk-Silos. Ze lijken nu een pion te zijn geworden in een welles-nietes spelletje, terwijl het enige dat zij willen is uitbetaald worden. Het is vervelend om te zien dat nu juist dat punt, of ze zijn uitbetaald of niet, betwist wordt. Gelukkig hebben we nog de woorden van onze moesjes: al is de leugen nog zo snel….
Krishan Vinodsingh

error: Kopiëren mag niet!