KBS verzorgt preventietrainingen te Brokopondo

Het Korps Brandweer is gestart met een reeks van trainingen te Brokopondo, Klaaskreek. In eerste instantie zijn de trainingen bestemd voor de bestuursambtenaren. ‘Het gaat bij deze om zelfredzaamheid bij brand, die de bestuurambtenaren verder via hun eigen manier moeten laten doorsijpelen naar de gemeenschap’, zegt Ulrich Coats van de afdeling voorlichting van het KBS
De training is van belang, omdat Brokopondo nog niet over een brandweerkazerne beschikt. Volgens KBS-voorlichter Ulrich Coats, zal dit gauw tot het verleden gaan behoren. ‘De brandweer is al bezig met de voorbereidingen. Het is maar een kwestie van tijd voordat het startsein wordt gegeven’, vertelt Coats aan Dagblad Suriname. In afwachting op de brandweerpost is het nodig om de gemeenschap te informeren hoe preventief te zijn, of voorbereidingen te treffen tot de brandweer aanwezig is. De gemeenschap zou alvast zelf hulpgroepen kunnen installeren, noemt Coats als optie op. Het grootste deel van de gemeenschap te Brokopondo heeft gascilinders in huis uit vrees voor diefstal. Brokopondo Centrum en het Bronsweg-gebied zijn ook in de reeks van gebieden waar er trainingen zullen worden verzorgd. Deze sessies vonden plaats in samenwerking met dc Yvonne Pinas. In totaal zijn er 75 rookmelders uitgedeeld inclusief voor de kantoorgebouwen.
Brandweerlieden zijn getraind om eerste hulp te verlenen. De commandant vindt dat er ook een ambulancedienst onder de brandweer moet komen. ‘Een brandweerman in burger is niet verplicht bij wet om op te treden bij ongevallen. Als mens die daarvoor getraind is, zou de brandweer zich wel verplicht voelen om het te doen’, zegt Coats. ‘De brandweerman zou levensreddende handelingen kunnen plegen. Het komt wel voor dat brandweerlieden in vrije tijd zulke handelingen plegen.’ Zo heeft een brandweerman bij de jaarafsluiting van het KBS een oorkonde ontvangen voor zijn diensten. Bij zeker drie gevallen heeft deze ambtenaar levensreddende handelingen gepleegd buiten werktijd.

error: Kopiëren mag niet!