Hof ontslaat pa van alle rechtsvervolging

Het Hof van Justitie heeft de penitentiair ambtenaar Frank L. ontslagen van alle rechtsvervolging. Ook stelt het Hof dat volgens de artikelen 28 en 29 van het Penitentiair Besluit, de pa wel mocht overgaan tot mishandeling van de verdachte. De mishandeling is wel op grond van artikel 360 van het Wetboek van Strafvordering strafbaar gesteld, maar is er in dit geval geen wederrechtelijkheid van materiële aard aan de orde. Een penitentiair ambtenaar mag volgens het Penitentiair Besluit disciplinaire maatregelen treffen in gevallen waar er in de gevangeninrichting tumult en opstand ontstaan.
Het Hof vernietigde daarmee het vonnis dat de kantonrechter op 28 januari 2009 had geveld. “Celcontrole brengt altijd problemen met zich mee”, zei hofpresident Iwan Rasoelbaks. De verdachte heeft op 8 september 2008 een gedetineerde in de gevangeninrichting enkele slagen toegebracht. Het slachtoffer is volgens verklaringen van drie gedetineerden met marihuana in zijn cel betrapt. Deze begon tegen de pa tekeer te gaan en raakte hem op een gegeven moment in zijn gelaat. De gedetineerde werd voor disciplinaire maatregelen naar de verhoorkamer gebracht, waarna hij gebukt zijn handen op een tafel moest leggen en enkele zweepslagen met een gummistok moest incasseren. De raadsvrouw van de verdachte heeft eerder aangehaald dat haar cliënt het slachtoffer niet opzettelijk en tot bloedens toe heeft mishandeld. De pa is op 28 januari 2009 door de kantonrechter vrijgesproken voor beide tenlasteleggingen. Het Openbaar Ministerie, dat zich niet terug kon vinden met het besluit van de kantonrechter, tekende hoger beroep aan.

error: Kopiëren mag niet!