Concept Omnibuswet moet ondernemersklimaat verbeteren

Concept Omnibuswet moet ondernemersklimaat verbeteren 3De Competitiveness Unit Suriname (CUS) houdt van 29 tot en met 31 januari een training workshop waarbij de Omnibuswet in conceptvorm besproken wordt. Sieglien Burleson, Coördinator Competitiveness Unit Suriname, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat de omnibuswet moet bijdragen tot het verbeteren van het ondernemersklimaat. Het concept is een verzameling van verschillende conceptwetten die soms wel tien jaar in conceptvorm zijn blijven liggen. Ze benadrukt dat het thans zo is dat er effectief gewerkt moet worden met verouderde wetten. Het zijn wetten die in het verleden wel zekerheid boden, maar door de veranderende wereld zijn er meer mechanismen alsook wetgeving nodig. Er zijn thans onvoldoende handvaten om te kunnen concurreren. Van de meer dan 80 conceptwetten is de organisatie alvast begonnen met het verzamelen van een aantal conceptwetten. Het zijn ongeveer 15 wetten waar administratieve rechtsregels zijn geformuleerd, die ervoor moeten zorgen dat de overheid en het bedrijfsleven volgens duidelijke richtlijnen met elkaar kunnen communiceren. Het gaat om verzamelde wetten op diverse gebieden zoals het vernieuwen van de handelsregisterwet , intellectuele eigendomsrechten en auteursrechten. Op de vraag of rekening wordt gehouden met de trekkerministeries, geeft ze aan dat de ministeries de verantwoordelijkheid over hun eigen wet blijven dragen.
De resultaten van deze workshop gaan terug naar de diverse instanties geeft Burleson verder aan. De CUS staat stakeholders bij en zoekt naar technische ondersteuning indien nodig. Sommige ministeries zijn enthousiast en weer andere zijn niet nog niet klaar voor deze nieuwe ontwikkeling. Sommigen uit de samenleving vinden dat er zoveel workshops en seminars worden gehouden, er wordt veel geld in gestopt, maar het uiteindelijk resultaat blijft toch nihil. Burleson geeft als reactie hierop aan dat mensen dat zo kunnen ervaren. “Dat zal je zo blijven ervaren als je denkt dat iemand dat voor je moet doen”, zegt ze verder. De sleutel is volgens haar dat iedereen een steentje moet bijdragen. Ze vraagt zich anders af wat met de kennis van mensen gedaan wordt en hoe de vertaalslag gemaakt moet worden. “Do you push for it of ga je comfortabel zitten wachten?”
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!