Spetterend theater, speciale speeches en spannende jazz

2Spetterend theaterKid Dynamite, zo heet de bijzondere voorstelling die het Amsterdamse theatergezelschap Urban Myth op 7, 8 en 9 februari presenteert in Thalia. Kid Dynamite is de artiestennaam van Arthur Parisius, de legendarische tenorsaxofonist uit Para, die voor de Tweede Wereldoorlog furore maakte met zijn jazz, die hij virtuoos combineerde met de kaseko uit zijn geboorteland. In de topcast zijn veel Surinaamse gezichten: op het podium schitteren “onze” jazzdiva Denise Jannah, de ervaren acteur Mike Libanon en rising star Yootha Wong Loi Sing. De muziek wordt verzorgd door jazzformatie Fra Fra Sound, die Parisius in 2004 een eerbetoon bracht met de cd Kulembanban: Kid Dynamite Tribute. Urban Myth belicht in Kid Dynamite de vergeten geschiedenis van Surinaamse Nederlanders die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland waren. Via Parisius’ levensverhaal willen de makers het publiek ook laten nadenken over identiteit, principes en bewuste keuzes. Parisius, een Paraan uit Hannover, reisde in de twintiger jaren als verstekeling naar Nederland. Hij speelde klarinet, alt- en tenorsaxofoon, trad op met Surinaamse artiesten en Amerikaanse jazzcoryfeeën. Hij was een bewuste zwarte man en muzikant die geen concessies deed. In 1941 verboden de Duitsers alle Amerikaanse muziek, inclusief jazz, en in 1943 kwam er ook een verbod op optredens van Surinaamse bands. Kid Dynamite zat enkele jaren zonder werk. Andere Surinaamse muzikanten gaven toe en kozen voor een repertoire dat wél mocht. Dat deed ook Max Woiski sr, een multi-instrumentalist en uit Domburg die ook enkele clubs bezat. Woiski weigerde in de laatste oorlogsjaren zwarte bezoekers de toegang. Onder regie van Jörgen Tjon A Fong spelen Denise Jannah, Mike Libanon en Yootha Wong Loi Sing. De acteurs Raymi Sambo, Sergio IJssel, Thirsa van Til en Esgo Heil hebben in Nederland hun sporen verdiend, maar staan in deze voorstelling voor het eerst op de Surinaamse planken. Urban Myth presenteert niet alleen de voorstelling “Kid Dynamite”, maar organiseert ook workshops voor leerlingen van muziekscholen. De productie van de voorstelling en workshops in Suriname wordt verzorgd door Aco Multi Services (Ann Hermelijn en team).

error: Kopiëren mag niet!