Rob Perree bespreekt kunstwerk van Rene Tosari

Dit kunstwerk  is te bezichtigen bij Readytex Art Gallery
Dit kunstwerk is te bezichtigen bij Readytex Art Gallery
Om de twee weken bespreekt kunstcriticus Rob Perrée een kunstwerk uit de collectie van Readytex Art Gallery.Vandaag het tienluik ‘Diversity is Power’, mixed media op doek, 500 cm breed x 300 cm hoog (losse delen 100 cm breed x 150 cm hoog), 2009, van René Tosari. René Tosari (Meerzorg, district Commewijne, 1948) maakt werk van uiteenlopende afmetingen. Hij schrikt niet terug voor groot. Hij groeide immers op in een ruimtelijke omgeving, in de jaren tachtig maakte hij samen met anderen geëngageerde muurschilderingen en daarna heeft hij nog diverse werken in de openbare ruimte gemaakt, al dan niet in opdracht. Hij weet wat ruimte is en vooral wat ruimte doet.Toch blijft dit schilderij een gedurfd experiment. Het is opgebouwd uit tien delen van ieder 150 X 100 cm. Die delen lopen qua beeld bijna naadloos in elkaar over. Het wordt in de wandeling ‘het tienluik’ genoemd. Eigenlijk een verkeerde term, want drie-, vier- of tienluiken veronderstellen even zovele taferelen. ‘Diversity is Power’ is één tafereel samengesteld uit tien delen.Op afstand kijk je naar een verzameling grillige, bruinige vlekken tegen een levendige, blauwe achtergrond. De uitstraling is enorm. Het werk eigent zich de ruimte toe. In een tentoonstelling in Den Haag zag ik het de werken in zijn omgeving moeilijk maken. Die impact maakt nieuwsgierig. Is het een bovenaanzicht van een eilandengroep? De Caraïben?
Je wilt het werk van dichtbij bekijken. Dan blijken in die bruine vlekken figuren te zijn afgebeeld. Wit omlijnde zwarte figuren. Soms lijken het mensen, soms lijken het dieren, vaak ook houden ze het midden tussen mens en dier. Er zijn ook vormen die meer weg hebben van tekens, van symbolen. De kleine ‘eilandjes’ doen denken aan gehalveerde sinaasappels.Ondanks die diversiteiten is er sprake van een geheel. Een vrolijk makend geheel zelfs. Dat komt omdat de beweeglijkheid van de blauwe ondergrond zich voortzet in de ‘eilanden’ en in de figuren op die ‘eilanden’. In het hart van het doek lijkt een danspaar de werveling te personifiëren.De titel ‘Diversity is Power’ is rijp voor interpretatie. Voor divers Nederland, waar het schilderij is gemaakt, en wellicht ook voor de Caraïben verbeeldt Tosari hiermee een wens. Drukt hij voor Suriname de realiteit uit?

error: Kopiëren mag niet!