Waarom ‘Paramaribo-o-o’ zo een slecht nummer is

1 Waarom Paramaribooo zo een slecht nummer isHet hitnummer ‘Paramaribo-o-o’ stijgt naar de eerste plaats. Door de hele stad hoor je in valse noten o-o-o gezongen. Maar wat maakt dit nummer zo slecht? Het moet worden toegegeven dat het een beter nummer is dan ’10 koeien en een nieuwe Zundapp’. Dat nummer had een fout rijmschema. Rijmde op sommige momenten niet eens en had beter kunnen heten: ‘10 buitenvrouwen en een auto vol met deuken’. Toch blijft het nummer Paramaribo-o-o achter en geeft duidelijk aan waarom Suriname nog in de kinderschoenen staat als het gaat om vernieuwing in de muziek. Om misverstanden te voorkomen: Suriname is niet muzikaal achter. Het kent grote namen en heeft een duidelijke eigen sound, die door weinig andere artiesten gezongen kunnen worden. Een nummer van Yakki Famirie ‘Faluma ding ding ding’ is écht Surinaams en werd slecht gecoverd – of liever gezegd misbruikt – door Alison Hinds en Square One. Artiesten als Trafassi doen al jaren mee, maar het is die nieuwe generatie artiesten die zulke diepe dalen doormaakt. En daar in dat dal zit ‘Paramaribo-o-o’ ook. De zanger Jeffry Spalburg is zover gegaan in zijn zoektocht naar goedkope hits, dat hij zijn eigen nummer gecoverd heeft. Zoekend naar een plaats waar men geen ander lied heeft om te kunnen zingen over de geliefde stad is het terecht gekomen bij Paramaribo. Eerst vindt hij dat je het beste kunt chillen in Hengelo en nog geen half jaar later in Paramaribo. Waar ligt je liefde nu Jeffry, Oost Nederland of de Cariben?! In de intro durft hij Paramaribo ‘capital of the world’ te noemen. Nou, een stad met krap een half miljoen mensen kan nauwelijks capital of the world genoemd worden. Hele volksstammen moeten Suriname eerst opzoeken om te weten waar het ligt.
Daar waar het nummer ‘Hengelo-o-o’ eerst nog inhoud had, is ‘Paramaribo-o-o’ vervallen tot een opeenstapeling van straat- en plaatsnamen, restaurants, kroegen, uitgaansgelegenheden, hotels en guesthouses, namen van bekende Suri-Neds die alleen in Suriname en Nederland bekend zijn. En is u op de achtergrond ook de sluikreclame van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) en I Love SU t-shirts opgevallen? Daar komt bij kijken dat Jeffry de gewoonte heeft overgenomen van Surinaamse rappers, om zijn tekst niet te laten rijmen. Met name bij de overschakeling van Sranang naar Nederlands. Het enige wat een rapper hoeft te doen is een flow te schrijven, waarbij woorden op elkaar rijmen en zelfs dat lukt hem nog niet eens! In een land waar het zoeken naar identiteit blijkbaar de vormen van een zeurend kind heeft aangenomen, is het misschien beter om naar vergelijkbare songs te kijken. ‘Viva Las Vegas’ gaat over de grootsheid van de wereld gokstad. ‘Kingston town’ over het nachtleven in de Jamaicaanse hoofdstad. ‘Welcome to Tijuana’ bejubelt de non-stop party die in de Mexicaanse stad plaatsvindt. ‘Graceland’ over de rock capital of the world Memphis. En New Orleans is op zoveel facetten bezongen dat het te veel wordt om die allemaal op te noemen. Zelfs ‘Hengelo-o-o’ geeft een hommage aan het boerenbuitenleven in Oost-Nederland.
Misschien hebben alle bedrijven die in het nummer genoemd worden, de zangers Jeffry Spalburg en Kenny B gesponsord en is dat de reden geweest dat het nummer tot stand is gekomen, want het is verbazingwekkend dat zo een slecht nummer met zoveel oprechte furore gebracht kan worden.

error: Kopiëren mag niet!